Έφτασαν στη Βραζιλία περί τα μέσα του 19ου αιώνα, έγιναν δεκτοί με αγάπη και σεβασμό από τον βραζιλιάνικο λαό, και επέλεξαν τη χώρα της Νότιας Αμερικής ως τη νέα, δεύτερη πατρίδα τους. Πέρυσι, με την υπογραφή του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κυρώθηκε νόμος που καθιερώνει την Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη στην πέμπτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2024, εορτάστηκε η πρώτη επέτειος της «Dia Nacional do Imigrante Grego» στην Ομοσπονδιακή Βουλή, παρουσία – μεταξύ άλλων – του εισηγητή του νόμου και βουλευτή της Πολιτείας Goias, Zacharias Calil, καθώς και του πρεσβευτή μας στην Μπραζίλια, Ιωάννη Τζόβα-Μουρούζη. Ο εορτασμός αυτός αποτελεί μια αναγνώριση της συμβολής των Ελλήνων μεταναστών στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας υποδοχής τους.
Στην εισήγηση του κ. Calil, διάσημου παιδοχειρουργού, αραβικής – συρολιβανέζικης καταγωγής, τονίστηκε ότι η Βραζιλία χαρακτηρίστηκε σε όλη την ιστορία της ως χώρα ανοιχτή στους μετανάστες. «Οι Έλληνες μετανάστες έφτασαν εδώ από τον 19ο αιώνα και έγιναν δεκτοί με αγάπη και σεβασμό από τον βραζιλιάνικο λαό. Σήμερα, οι Έλληνες και οι απόγονοί τους είναι διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια της Βραζιλίας…».
Αναφορικά με τη μετανάστευση των Ελλήνων, ο κ. Calil επισήμανε ότι η πρώτη φάση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας, με την άφιξη μερικών οικογενειών, όπως την οικογένεια Καλόγερα το 1841 από την Κέρκυρα. Στην ίδια εισήγηση σημειώθηκε ότι περίπου 30 χιλιάδες Έλληνες έφτασαν στη Βραζιλία τα τελευταία 170 χρόνια.
Σύμφωνα με το έργο «Οι Έλληνες στη Βραζιλία» του Savas Apostolo Pitsica, η 21η Σεπτεμβρίου επελέγη διότι συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της πρώτης οργανωμένης κοινότητας Ελλήνων στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα το 1883.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ