«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε στο θέμα των Μαρμάρων» είχε γράψει σε σημείωμα ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα το 1991
Σε μια περίοδο που οι συζητήσεις πάνω στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, αποχαρακτηρισμένο έγγραφο έρχεται να δώσει μια πολύ σημαντική ώθηση στον αγώνα της ελληνικής διεκδίκησης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να τροποποιηθεί.
Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και αυτή τη νομοθεσία αξιοποιούν οι ιθύνοντες κάθε φορά που επανέρχεται το αίτημα επιστροφής.
Δημιούργησαν ντόρο, ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Art Newspaper και που φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα.
Σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».
«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.
«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.
Τι έθεσε στο τραπέζι ο Μητσοτάκης στις διαπραγματεύσεις με τον Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επαναλάβει στο προ δέκα ημερών ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά στο συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Θέση την οποία απορρίπτει η ελληνική πλευρά επικαλούμενη και σχετικές αποφάσεις της UNESCO.
O κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία», στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, επανήλθε στο θέμα των Μαρμάρων επαναλαμβάνοντας με έμφαση την πρόθεση να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», είχε ακόμη επισημάνει
Δείτε επίσης: Αίγυπτος: Εγαινίασε τη Λεωφόρο των Σφιγγών – Αναβιώνει την εποχή των Φαραώ (vid)
- Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το 2024
- «Κανόνια και τρομπέτες»: Μια μαύρη κωμωδία του Γιάννη Τσίρου στο θέατρο Εμπορικόν
- Ακυρώσεις δρομολογίων από την Hellenic Train λόγω στάσης εργασίας την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
- Ποδοσφαιριστές της Super League προσφέρουν ελπίδα στα παιδιά της Φλόγας
- Μητσοτάκης: Η Ιόνια Οδός ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας – Σαφή μηνύματα προς τον Ράμα