Ξάνθη: «600 σκυλιά ζουν σε χωματερή και οι αρμόδιοι είναι άφαντοι – Κάθε μέρα βρίσκουμε νεκρά και τραυματισμένα ζώα» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ξάνθη: «600 σκυλιά ζουν σε χωματερή και οι αρμόδιοι είναι άφαντοι – Κάθε μέρα βρίσκουμε νεκρά και τραυματισμένα ζώα» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Ξάνθη, εκεί όπου περισσότερα από 600 σκυλιά είναι εκτεθειμένα σε άθλιες συνθήκες σε χωματερή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Το θέμα κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, με την ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών με φιλοζωική δράση «Αδεσποτούλια Ξάνθης» να αναδεικνύει το πρόβλημα, δημοσιεύοντας βίντεο με τα σκυλάκια που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Συγκεκριμένα, όλα είναι πολύ βρόμικα, ενώ πολλά εξ αυτών είναι χτυπημένα σε διάφορα σημεία του σώματος και ταλαιπωρούνται από αρρώστιες, απόρροια της καθημερινής τους διαβίωσης στη χωματερή.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης, ωστόσο εδώ και μερικούς μήνες οι δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου αποποιούνται τον ευθυνών, ρίχνοντας το «μπαλάκι» ο ένας στον άλλον, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να είναι ενήμερη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως εξηγεί μέσω της Politic η Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου (πρόεδρος της ομάδας «Αδεσποτούλια Ξάνθης») το θέμα είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη: «Από τον Ιούνιο του 2023 μας κάλεσε ο προηγούμενος δήμαρχος, προκειμένου να ελέγξουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σκυλιά. Η αρχική πληροφορία προς εμάς από τον Δήμο Ξάνθης έκανε λόγο για 20-30 αδέσποτα, αλλά μόλις φτάσαμε στη χωματερή είδαμε ότι ήταν τουλάχιστον 300. Τώρα αυτός ο αριθμός, μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες, έχει εκτοξευτεί και τα σκυλάκια είναι περισσότερα από 600. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε το Υπουργείο Εσωτερικών, διότι τα αδέσποτα είναι φοβικά και δύσκολο να τα πλησιάσει κανείς. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν ούτε τρίχα πάνω τους, σε άλλα λείπουν τα πόδια και γενικά είναι σε τραγική κατάσταση. Ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων».

Στην εν λόγω έκταση βρίσκονται καθημερινά πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της ανακύκλωσης και όπως είναι λογικό η παρουσία εκατοντάδων σκυλιών δημιουργεί προβλήματα, ενώ η κίνηση των φορτηγών θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τα ίδια τα ζώα. «Δίπλα στη χωματερή υπήρχε κυνοκομείο. Τώρα τα ζώα εκεί ζουν μέσα στα σκουπίδια ουσιαστικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Από το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλαν πραγματογνώμονα και από την εταιρεία που διαχειρίζεται την ανακύκλωση δόθηκαν χρήματα έως ότου βρεθεί μια λύση. Όλο αυτό το διάστημα συντηρούμε τα αδέσποτα, καθώς τα ταΐζουμε, τα στειρώνουμε και περιθάλπουμε τα άρρωστα. Βέβαια, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα μπαλάκι ευθυνών, ανάμεσα στον Δήμο Ξάνθης και τον Δήμο Τοπείρου», προσθέτει η κα. Ζαφειριάδου.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από τις εικόνες, τα αδέσποτα σκυλάκια είναι εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους σε καθημερινή βάση. «Είναι ζώα υποσιτισμένα, άρρωστα και υπάρχουν πάρα πολλά μωρά κουτάβια, καθώς κάθε μέρα έχουμε γέννες, ενώ συνεχώς βρίσκουμε πτώματα. Πολλά σκυλιά τραυματίζονται από τα φορτηγά της ανακύκλωσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ άλλα αρρωσταίνουν. Από την πρώτη στιγμή περιμέναμε να βρεθεί οριστική λύση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τους δύο δήμους. Κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν έχει συμβεί, εφόσον η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά», αναφέρει η Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου.

Παρόμοια προβλήματα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ομάδας «Αδεσποτάκια Ξάνθης», έχουν εντοπιστεί και σε άλλες πόλεις, με εκατοντάδες σκυλιά να ζουν σε χωματερές υπό άθλιες συνθήκες. Φαίνεται πώς το ζήτημα είναι γενικό και οι αρμόδιοι φορείς, ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών, να χρειάζεται να δείξουν αντανακλαστικά και να βρουν λύσεις, αφού η νομοθεσία για τα ζώα πλέον είναι πολύ πιο αυστηρή και δεν έχουν θέση τέτοιες εικόνες σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2024. «Σε καθημερινή βάση έχουμε μια εργαζόμενη, η οποία πηγαίνει και ταΐζει τα σκυλιά, αλλά μια φιλοζωική δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Θέλουμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού και να συνεργαστούμε, εφόσον μας ζητηθεί, αλλά δεν γίνεται να ρίχνουν σε εμάς την ευθύνη. Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τα ζωάκια μέχρι η πολιτεία να αναλάβει αυτά που ορίζει ο νόμος. Τα σκυλιά μας γνωρίζουν επειδή τα φροντίζουμε καθημερινά, καθώς τα ταΐζουμε και τα πηγαίνουμε σε κτηνιάτρους. Αυτό μας κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ την εβδομάδα, μαζί με την εργαζόμενη. Η μόνη βοήθεια που έχουμε είναι από φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού, ενώ ο δήμος δεν έκανε ούτε ένα εμβόλιο ή μια στείρωση», ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της εθελοντικής φιλοζωικής ομάδας.

Οι υπαρκτοί κίνδυνοι για τις γύρω περιοχές

Η χωματερή βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αυτό προκαλεί ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί αν τα σκυλιά φύγουν από την έκταση που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, μόνο απίθανο δεν θεωρείται το να κινηθούν προς τα γύρω σπίτια, με τους κινδύνους να πολλαπλασιάζονται τόσο για τα ίδια τα αδέσποτα, όσο και για τους πολίτες.

«Αν σταματήσουμε να ταΐζουμε τα σκυλιά, είναι δεδομένο ότι θα φύγουν όλα και θα πάνε σε κατοικημένες περιοχές. Τους έχουμε ενημερώσει όλους, αλλά δεν λαμβάνουμε έστω μια απάντηση. Η πολιτεία οφείλει να δει συνολικά το θέμα με τις χωματερές. Δεν γίνεται να παλεύουμε εμείς για να κάνουν τη δουλειά τους οι αρμόδιοι», επισημαίνει η Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου.

Η απάντηση των Δήμων Ξάνθης και Τοπείρου

Η Politic επικοινώνησε με τον Δήμο Ξάνθης, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Αδέσποτων Ζώων και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Αθανάσιο Χατζηαντωνίου, να τονίζει πως «η χωματερή είναι ιδιοκτησίας της ΔΙΑΑΜΑΘ, της ιδιωτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βρίσκεται στα χωρικά όρια του Δήμου Τοπείρου και εμείς δεν εμπλεκόμαστε, ούτε έχουμε αρμοδιότητα».

Από τη μεριά του Δήμου Τοπείρου η απάντηση κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, αφού ναι μεν χωρικά η έκταση περιλαμβάνεται στα όρια του δήμου, ωστόσο είναι ιδιωτική και ανήκει στη ΔΙΑΑΜΑΘ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν τα 600 σκυλάκια:

Δείτε επίσης: Κτηνωδία στα Καλάβρυτα: Νεκρά βρέθηκαν τουλάχιστον 20 αδέσποτα σκυλιά και άλλα ζώα

Loading