Ξαρχάκος: Κάντε ησυχία, τώρα μιλάω με τα παιδιά!

Πώς ο Ξαρχάκος βρέθηκε να διευθύνει την κομπανία των πιτσιρικάδων που έπαιζαν τη Φραγκοσυριανή

Τα λόγια του Αλντους Χάξλεϊ βρήκαν ιδανική υπόσταση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Σύρο: «Μετά τη σιωπή, αυτό που είναι πιο κοντά στο να μπορέσει να εκφράσει το ανείπωτο, είναι η μουσική…».

Σε μια σπάνια, μαγική στιγμή, που έκανε τον γύρο της δημοσιότητας, σε ένα εστιατόριο στο κύμα, κοντά στο αλλοτινό λιμάνι των αρχαίων Φοινίκων, μια εφηβική παρέα ξεκίνησε να παίζει αυθόρμητα με τα μπουζούκια της τη «Φραγκοσυριανή».

Και τότε, ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος που καθόταν στο διπλανό τραπέζι άρχισε να διευθύνει την παιδική κομπανία, με ένα πάθος πρωτόγνωρο, σαν να επρόκειτο για την πιο έμπειρη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου.

Κάμερες και κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς θαμώνες του εστιατορίου, παρασυρμένοι από τη μέθεξη που συντελείτο ενώπιόν τους, θέλησαν να απαθανατίσουν το γεγονός, μεταδίδοντας απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα τη δημιουργική ένταση του συνθέτη, την αγωνία και τη χαρά ζωγραφισμένες στα μάτια των παιδιών, τη μεταξύ τους επικοινωνία, την επιμονή για το τέλειο – ως ένα βάθρο για την ψυχική ανάταση της στιγμής.

«Ηταν κάτι μαγικό, είχαμε παγώσει όταν το βλέπαμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν ήταν μόνο όσα φάνηκαν στο βίντεο, στην πραγματικότητα επί περίπου μία ώρα ο συνθέτης διηύθυνε τα παιδιά με απίστευτο πάθος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Ρούσσος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ora baresto στον Φοίνικα, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

«Παρότι είχαμε την τύχη να το ξαναζήσουμε ακόμη μια φορά το 2018, αισθανθήκαμε ότι βιώνουμε κάτι μοναδικό, ανατριχιάσαμε. Τότε και πάλι ο κ. Ξαρχάκος στο εστιατόριό μας είχε διευθύνει μια άλλη παρέα παιδιών που ξεκίνησε να παίζει αυθόρμητα κάποιες μελωδίες. Τους διόρθωνε, τους έβαζε να παίξουν και συνέχισε έτσι μέχρι το ξημέρωμα», προσθέτει ο κ. Ρούσσος.

«Αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν φανταστικό. Ο κόσμος σηκωνότανε από τα τραπέζια και παρακολουθούσε. Αλλοι τραβούσαν με το κινητό, άλλοι σχολίαζαν κι εκείνος με ένα πάθος που λίγοι έχουν στην ηλικία του, είχε επικεντρωθεί σε έναν πιτσιρικά ενώ έκανε ακόμη και παρατηρήσεις στον κόσμο που μιλούσε, λέγοντάς τους «κάντε ησυχία, τώρα μιλάω με τα παιδιά»!».

Δείτε επίσης: Σταύρος Ξαρχάκος για Μίκη Θεοδωράκη: «Ως μουσικός, προσκυνώ. Ως Έλλην, θρηνώ. Ως ιχθύς, σιωπώ»