Αναλύσεις και σενάρια για τις προγραμματισμένες φοροελαφρύνσεις στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη. Η αντίστροφη μέτρηση για τις αναμενόμενες φοροελαφρύνσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει. Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η ρήτρα διαφυγής και τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα καθορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές. Στις 22 Απριλίου, η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τις τελικές εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας το 2024.
Αυτή η έκθεση θα αποτελέσει το κλειδί για την αξιολόγηση των επιδόσεων του περυσινού προϋπολογισμού και τον καθορισμό των δυνατοτήτων για τις νέες φοροελαφρύνσεις. Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι τον Ιούνιο, όταν θα οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέτος. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων θα αποκαλύψει το δημοσιονομικό περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση για την ανακοίνωση του πακέτου θετικών μέτρων τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης του πακέτου της ΔΕΘ θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, με το Μαξίμου να εστιάζει στη μεσαία τάξη και να δηλώνει ότι η εποχή των παροχών έχει τελειώσει. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ή της 13ης και 14ης σύνταξης.
Τα σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τη στήριξη των φορολογουμένων που ανήκουν στη μεσαία τάξη, με εισοδήματα μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ.
2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
4. Μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης.
5. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.
Πηγή περιεχομένου: in.gr