Ξεκίνησαν στην Αθήνα οι εργασίες του διεθνούς βυρωνικού συνεδρίου

Με μία τελετή έναρξης στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησαν οι εργασίες του 48ου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον στο Μεσολόγγι.

propoli

Στον χαιρετισμό του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, σημείωσε πως ο Λόρδος Μπάιρον, ο Βύρωνας των Ελλήνων, «παραμένει ζωντανός στο συλλογικό μας ασυνείδητο ως σύμβολο ανιδιοτελούς θυσίας για υψηλά ιδεώδη».

Ο Βρετανός ποιητής – σημείωσε ο κ. Σιάσος – «επηρέασε καθοριστικά την Επανάσταση» στρέφοντας τη κοινή γνώμη της Ευρώπης προς τον ελληνικό Αγώνα, τον οποίον χρηματοδότησε και προσωπικά, εξασφαλίζοντας την έκδοση της εφημερίδας “ Ελληνικά Χρονικά” και τη μισθοδοσία των Σουλιωτών αγωνιστών στο Μεσολόγγι. Ακόμα μεγαλύτερη υπήρξε ωστόσο η προσφορά του Μπάιρον με τον θάνατό του, ο οποίος “ κατέστησε το Μεσολόγγι διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη”: Η άφιξη του ποιητή στο Μεσολόγγι και ο θάνατός του, κράτησε το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου για ένα περίπου χρόνο, και όταν ήρθε η ώρα της ηρωικής Εξόδου στα 1826, “ τέσσερις χιλιάδες άρθρα γράφτηκαν στην Βρετανία για το Μεσολόγγι και άλλες τρεις χιλιάδες στις ΗΠΑ”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάσος.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοντζ, στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων, πως οι εκδηλώσεις μνήμης για τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον, «δείχνουν το ιστορικό βάθος των δεσμών των χωρών μας και συνιστούν εγγύηση για την προοπτική τους».

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Βύρωνα, σημείωσε πως «από φιλέλληνας έγινε Έλληνας – και ο πρώτος που δικαιούτο να φέρει τον τίτλο του celebrity της Ιστορίας, έγινε Έλληνας Μεσολογγίτης».

«Ο Σολωμός ήταν βέβαιος» σημείωσε ο κ. Διαμαντόπουλος, υπενθυμίζοντας δυο στίχους από το ποίημα που αφιέρωσε στον Λόρδο Μπάιρον ο εθνικός μας ποιητής: «Πού θα πάει; – Στο Μεσολόγγι, και άλλοι ας μη ζηλοφθονούν».

Η Ρόζα Φλώρου, πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, ευχαρίστηκε την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την στήριξη που παρείχε στη διοργάνωση του συνεδρίου και υπενθύμισε πως το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τη φετινή χρονιά ως «Αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα».

«Ο Λόρδος Βύρων συνεχίζει να υπηρετεί αυτόν τον τόπο και να του προσφέρε» ανέφερε επίσης η κυρία Φλώρου. «Όχι μόνον λόγω της υστεροφημίας του, αλλά και με το “ Βυρώνειο”, το βυρωνικό μουσείο στο Μεσολόγγι, που καθιστά την πόλη πόλο έλξης», συμπλήρωσε.

Συγχαρητήρια στη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου για τη διοργάνωση του συνεδρίου, έδωσε και η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Ολυμπία Βικάτου.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε ομιλία της ιστορικού τέχνης, Δρ. Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου, με θέμα «Ut pictura poesis: Η ποίηση του Μπάιρον σε αντιπαράθεση με τη βυρωνική εικονογραφία». Στην ομιλία της, η κ. Τσιγκάκου παρουσίασε φιλελληνικά εικαστικά έργα, από μικρές προσωπογραφίες που απεικόνιζαν την «Κόρη των Αθηνών», Τερέζα Μακρή, μέχρι τους πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά, αντιπαραβάλλοντας εικόνες των έργων με τους βυρωνικούς στίχους που τα ενέπνευσαν.

Η βραδυά έκλεισε με την σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου να ερμηνεύει το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο το πρωί στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής, ενώ την Τετάρτη θα μεταφερθούν στο Μεσολόγγι. Υπενθυμίζεται πως στο συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 100 σύνεδροι – 67 από τους οποίους θα είναι ομιλητές – από 48 πανεπιστήμια της Ευρώπης, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας. Επτά από τις ομιλίες πραγματοποιούνται από Έλληνες μελετητές του Μπάιρον.

Ανδρέας Μακρίδης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading