Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγεία τους
Σε ομαλή εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό, των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί.
Σε ποια νοσοκομεία χορηγούνται
Ο κ. Κωτσιόπουλος δήλωσε πως, τα 10 επιλεγμένα Νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου, Ηρακλείου) είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.
«Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα Νοσοκομεία υποδοχής» ανέφερεο κ. Κωτσιόπουλος. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε.
Πως γίνεται η αίτηση
Να σημειώσουμε ότι η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης κορονοϊού.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής είναι 12 χρονών και άνω και έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το οποίο έχει γίνει κατά το τελευταίο πενθήμερο.
Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς και μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο, προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Ο κ. Κωτσιόπουλος τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επιτάχυνε την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη δοκιμάζοντας τις αντοχές, ακόμα και των πιο κραταιών συστημάτων υγείας.
Τονίζει ότι το υπουργείου Υγείας έχει εκπονήσει από την αρχή της πανδημίας ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει διάφορα σενάρια, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή.
«Συνεκτιμούμε πάντα πολλές παραμέτρους αναφορικά με την πίεση που δέχονται οι υγειονομικοί μας σχηματισμοί, το επίπεδο στελέχωσης τους και την εν γένει επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Ας μην ξεχνάμε, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δίνει ένα τεράστιο αγώνα εδώ και δύο χρόνια σχεδόν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συσσωρευμένη κούραση, ιδίως στις μονάδες που χειρίζονται πολλούς ασθενείς με covid.
Αξιολογώντας λοιπόν κάθε φορά τα δεδομένα και αφού πρώτα συζητήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα τις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται ένα ή περισσότερα ιδιωτικά ή στρατιωτικά Νοσοκομεία να ενταχθούν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ και να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος. Έχοντας σαν παρακαταθήκη την επιτυχημένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την περασμένη άνοιξη, θεωρώ ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας».
Οι μισές κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια είναι για ασθενείς με κορονοϊό
«Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς. Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα».
Σημειώνει ότι η πληρότητα στις non covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην επικράτεια και στην Αττική το 90%. «Για αυτούς τους ασθενείς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μισθώσει παραπάνω από 160 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.
Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης: «Συνολικό τείχος ανοσίας 80% στο τέλος της χρονιάς» (vid)
- Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προανήγγειλε την έναρξη μαζικής παραγωγής του νέου υπερόπλου Oreshnik
- Ένταση στη Βουλή: Αντιπαράθεση Γιαννούλη – Γεωργιάδη για καθυστερήσεις στα ογκολογικά χειρουργεία
- Ακρίβεια: Σύγκριση του κόστους ζωής στην Αθήνα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
- Φόρμουλα Ένα: Νέα προοπτική για 11η ομάδα με τη στήριξη της General Motors
- Νίκος Ηλιάδης: «Το Ολυμπιακό μετάλλιο ενίσχυσε σημαντικά το ελληνικό τζούντο»