Ξεκίνησε στην Αθήνα η Περιφερειακή Διάσκεψη δημάρχων Ευρώπης και Κ. Ασίας για πόλεις φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους

Ξεκίνησε στην Αθήνα η Περιφερειακή Διάσκεψη δημάρχων Ευρώπης και Κ. Ασίας για πόλεις φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους

Ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα και ολοκληρώνονται σήμερα, οι εργασίες της διήμερης Περιφερειακής Διάσκεψης δημάρχων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με θέμα τη δημιουργία πόλεων φιλικών προς τα παιδιά και τους νέους. Η Διάσκεψη με αυτό το θέμα συγκαλείται για πρώτη φορά και οργανώνεται από τη UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων, ενώ συμμετέχουν πενήντα δήμαρχοι και εκπρόσωποι πόλεων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. 
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το πρωί, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έστειλε το μήνυμα ότι οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι. Επίσης, υπογράμμισε τον καταλυτικό, όπως είπε, ρόλο των δήμων για πόλεις φιλικές σε παιδιά και νέους, αλλά και την «τεράστια πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διασφαλίσει επιτέλους ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες» δίνοντας λύσεις. Και πρόσθεσε: «Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσχολική αγωγή. Λύσεις που έχουν να κάνουν με τις παιδικές χαρές. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα. Λύσεις που έχουν να κάνουν με έναν ασφαλή, φιλικό, δημόσιο χώρο». 
Από την πλευρά της UNICEF μίλησε η Αφσαν Καν, η περιφερειακή διευθύντρια για Ευρώπη και Κεντρική Ασία, η οποία τόνισε ότι η UNICEF είναι ευγνώμων για τη συνεργασία που έχει τόσο με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος φιλοξενεί αυτό το συνέδριο, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. «Η ομάδα μου», είπε, «συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη στήριξη της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Δουλεύουμε στενά με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή την ουσιαστικής σημασίας συνεργασία». Και υπογράμμισε τα εξής: «Οι πόλεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους. Οι πόλεις μεταφράζουν τις εθνικές πολιτικές σε τοπική δράση και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής βασικών υπηρεσιών. Για ένα παιδί, αυτό είναι άκρως σημαντικό. Σημαίνει πρόσβαση σε ένα λεωφορείο, ώστε να μπορεί να πάει και να επιστρέψει από το σχολείο του με ασφάλεια. Σημαίνει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες μέσω δημοτικών προγραμμάτων εμβολιασμού. Σημαίνει να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη φωνή της ή τη φωνή του να εισακουστεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του ή το μέλλον της». 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της 18χρονης Μαρία Αλεξάντροβα, εκπροσώπου νέων για θέματα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και προσβασιμότητας από τη Βουλγαρία. «Η προσβασιμότητα, για μένα», τόνισε, «είναι συνώνυμη με την ανεξαρτησία». Και κάλεσε τους δημάρχους «να κάνουν τις πόλεις τους πιο προσιτές για όλους και να μας επιτρέψουν να αναδείξουμε και να μοιραστούμε τις μοναδικές μας ικανότητες με το κοινωνικό σύνολο».
 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play