Οι μαριναρισμένες σαρδέλες γνωστού μπιστρό της Γαλλίας ευθύνονται για τουλάχιστον 10 κρούσματα αλλαντίασης αλλά και τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας που πήγε με φίλους ταξίδι στο Μπορντό της Γαλλίας και δεν ξαναγύρισε.
Οι γονείς της 32χρονης καταγγέλλουν αποκλειστικά στο LIVE NEWS πως ενώ η κόρη τους πήγε στο νοσοκομείο έγκαιρα, οι γιατροί εκεί δεν διέγνωσαν ποτέ αλλαντίαση, με αποτέλεσμα να χάσει τόσο άδικα τη ζωή της.
«Φυσικά και είναι αδιανόητο. Έφαγαν θαλασσινά, σαρδέλες από ένα εστιατόριο πεντάστερο, φημισμένο στη Γαλλία το 2023! Δεν το διέγνωσαν. Όχι δεν πρόλαβαν. Αν είχαν διαγνώσει θα το είχαν προλάβει. Δεν το διέγνωσαν», ανέφερε η μητέρα της.
Το χρονικό
Σάββατο βράδυ και η 32χρονη κοπέλα με τον Ιρλανδό σύζυγο της και δύο φίλους γευματίζουν σε ένα wine bar με την ονομασία «Tchin Tchin» στην οδό Εμίλ Ντιπλογέ του Μπορντό.
Από τον κατάλογο παραγγέλνουν σπιτικές μαριναρισμένες σαρδέλες που σερβίρονται σε βαζάκι. Κοστίζουν 8,5 ευρώ… και ήταν ικανές να σπείρουν τον θάνατο.
«Εικάζουμε πως περίπου 25 πελάτες θα μπορούσαν να έχουν καταναλώσει αυτά τα βάζα με τις σαρδέλες», ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.
Από την επόμενη κιόλας μέρα η 32χρονη νιώθει αδιαθεσία, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη παρέα. Επισκέπτεται το νοσοκομείο Pellegrin, εκεί όπου οι γιατροί –όπως καταγγέλλεται- διαγιγνώσκουν οξεία φαρυγγίτιδα και όχι αλλαντίαση.
«Μπορεί να τους μπέρδεψε το γεγονός ότι δημιουργεί πρόβλημα στην ομιλία και την κατάποση στα πρώτα της στάδια, και αν δεν την ρώτησαν τι έχει φάει ίσως έτσι να μπερδεύτηκαν», ανέφερε ο Αν. καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαβάσης.
Αντιθέτως στους δύο φίλους της χορήγησαν αμέσως το αντίδοτο της αλλαντίασης, όπως και στον σύντροφο της, ο οποίος σήμερα Παρασκευή αναμένεται να βγει από την εντατική.
«Πάει λίγο καλύτερο γιατί του έδωσαν το αντίδοτο. (σ.σ. Η κόρη μου) είχε συμπτώματα. Ζήτησε ιατρική βοήθεια, περίθαλψη. Την έστειλαν σπίτι της, της είπαν ”δεν έχετε τίποτα. Γεια σας!”», δήλωσε η μητέρα της κοπέλας.
«Μύριζε απαίσια»
Αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη του μπιστρό σε γαλλικό μέσο, ο οποίος παραδέχτηκε πως οι σαρδέλες που σέρβιρε σε τουλάχιστον 25 πελάτες είχαν μια αποκρουστική μυρωδιά.
«Είχα μια παρτίδα αποστειρωμένες σαρδέλες και όταν την άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές γιατί είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φάνηκαν να είναι εντάξει και έτσι τις σέρβιρα στους πελάτες».
«Αυτό επιτρέψτε είναι επιεικώς απαράδεκτο! Στελέχη του βακτηρίου προκαλούν δυσοσμία, μυρωδιές σήψης. Θα έπρεπε οπωσδήποτε να πεταχτεί ολόκληρο το βάζο», ανέφερε ο αν. καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαβάσης..
Το «Tchin Tchin Wine Bar» μετρά 5 χρόνια λειτουργίας. Είχε πλασαριστεί ως «μια βιολογική μπουτίκ κρασιού στο Μπορντό» με τις καλύτερες πρώτες ύλες και «σπιτικά εδέσματα», όπως οι περιβόητες σαρδέλες.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, όπως συνέβη με την άτυχη Ελληνίδα τουρίστρια. Λίγο αλάτι παραπάνω να είχε βάλει ο ιδιοκτήτης στην κακώς παρασκευασμένη μαρινάδα του, η δηλητηριώδης τοξίνη δεν θα είχε αναπτυχθεί ποτέ στο βαζάκι και τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.
«Το αλάτι στα μαριναρισμένα ψάρια πρέπει να είναι 10%. Αν έβαλε λιγότερο αλάτι είναι πρόβλημα. Αν έφτιαξε αυτό το φαγητό χωρίς αλάτι, ξύδι και δεν το έβαλε ψυγείο είναι συνταγή καταστροφής», δήλωσε ο αν. καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαβάσης.
Για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» μπορεί να κατηγορηθεί ο εστιάτορας ο οποίος κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ.
Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να φτάσει τα πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ ενώ μπορεί να του απαγορευτεί η άσκηση του επαγγέλματος.
«Αυτός ο μικροοργανισμός δεν καταστρέφεται στους 100 βαθμούς Κελσίου»
Μιλώντας ο καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαβάσης επισήμανε πως είναι άκρως επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να κάνει μόνος του μία κονσέρβα με ψάρι, εάν δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό ο οποίος υπάρχει μόνο στη βιομηχανία.
«Όταν κάνουμε μία κονσέρβα με ψάρια θα πρέπει να αποστειρώσουμε το προϊόν ή να φτάσουμε τους 115 βαθμούς για 15 λεπτά ενώ στο σπίτι ή το εστιατόριο μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τους 100 βαθμούς. Αυτός ο μικροοργανισμός δεν καταστρέφεται στους 100 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, ένα λάθος που μπορεί να έχει γίνει είναι πως τα τρόφιμα που είναι πολύ όξινα δεν αναπτύσσεται αυτός ο μικροοργανισμός».