Twitter

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ (upd)

Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη μυστική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα (6/8) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο Κάιρο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης συνοδεύει τον κ. Δένδια.

propoli

Το γεγονός γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν βρει πρόσφορο έδαφος κατά την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο με τις εκτενείς συνομιλίες του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ αλ – Σούκρι, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, είχε πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και εν συνεχεία είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών. Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη Δένδια.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο– κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία τονίστηκε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο.

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το skynewsarabia, μετά την υπογραφή, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Επιπλέον, ο Σούκρι ανέφερε ότι: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου».

Δένδιας: Με την Αίγυπτο θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

Από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι: «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών».

«Η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων δεν είναι νόμιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Ελλάδα – Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Loading