ΥΠΕΝ: Η προστασία του περιβάλλοντος προτεραιότητα για την ευημερία της κοινωνίας

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να ευημερήσει», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

propoli

Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για «φρέσκο» νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου.

Αναμένεται μάλιστα, συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας, ενώ όπως έγινε γνωστό, το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, θα ενσωματώνει «τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ένα νέο φρέσκο νομοθετικό κείμενο, που θα δίνει πιο καθαρά την πληροφόρηση, για να έχουμε καλύτερη νομοθέτηση».

Ζητούμενο είναι η χώρα μας να φθάσει τουλάχιστον στο 50% στην ανακύκλωση, όπως άλλωστε προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030.

Όσον αφορά τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), διευκρινίζεται ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι σε Ναύπακτο, Χερσόνησο (Ηρακλείου), Τρίκαλα, ‘Αρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλονιά. Ενώ, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις 2 στη Θεσσαλονίκη.

Ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα προβλέπει την υλοποίηση περισσότερων από 40 ΜΕΑ και περίπου άλλων 10 ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων). Όλες έχουν χωροθετηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Όσον αφορά τις δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, ζήτημα το οποίο δεν αφορά ωστόσο το νέο νομοσχέδιο που έρχεται, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η εισαγωγή της τεχνολογίας αεριοποίησης (gasification) στη στρατηγική του ΥΠΕΝ. Την εν λόγω τεχνολογία συζήτησε το ΥΠΕΝ και με τον επίτροπο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλο για την ελληνική αγορά. Εξετάζεται το κόστος, την πιθανά μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τη σύμβαση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν: «Αυξάνει τις θέσεις εργασίας, ενώ μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για μία επικερδή συμφωνία τόσο για το δημόσιο όσο και για την τοπική κοινωνία». Όσον αφορά τη μέθοδο της “ξηράς απόθεσης” που εισάγεται με βάση τη νέα συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης «αφορά μία διαδικασία με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσα στα όρια της περιοχής, που λειτουργεί στο ισχύον νομικό πλαίσιο και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η συμφωνία θα κατατεθεί τις επόμενες τρεις βδομάδες για κύρωση στη Βουλή, αφού πρώτα κοινοποιηθεί στην επιτροπή ανταγωνισμού η σύμβαση με τα ανάλογα συνοδευτικά.

«Με τη συμφωνία διπλασιάζουμε τις δραστηριότητες, τις θέσεις εργασίας, τα έσοδα του κράτους, και προστατεύουμε το περιβάλλον. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και του πολύ είναι το περισσότερο. Θα δουλέψουμε με την εταιρεία για να κάνουμε ακόμα περισσότερα σε αυτή την περιοχή. Η επιλογή του να μην πετύχουμε μία συμφωνία είναι η χειρότερη επιλογή, όμως εμείς στοχεύουμε για την καλύτερη συμφωνία», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της προς την ΕΕ για τα έργα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32 δισεκατομμυρίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, τις αστικές αναπλάσεις και τη διαχείριση των λυμάτων. Ενώ, εξετάζεται μία νέα παρέμβαση για την αποτελεσματικότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα, αλλά και η προώθηση του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ”.

«Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ με συμπληρωματική χρηματοδότηση και απορρόφηση όλων των πόρων, γνωρίζοντας τις προτεραιότητες από πλευράς της επιλεξιμότητας των έργων», αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχους.

Όπως, επίσης, έγινε γνωστό, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες και τους δασωμένους αγρούς. Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί εσωτερική ομάδα εργασίας με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Το ΥΠΕΝ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου κανένας πολίτης να μην αισθανθεί απειλούμενος σε σχέση με την ιδιοκτησία του», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 100% της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επεξεργασία βρίσκονται λύσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5, τηρώντας πάντα την κόκκινη γραμμή της 28ης Ιουλίου του 2011. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, «η οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5 είναι ένα θέμα που μάς απασχολεί, διότι δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν και μπήκαν σε ρύθμιση στον ν.4014/11 – ο οποίος κρίθηκε στη συνέχεια αντισυνταγματικός- να μην μπορούν να ενταχθούν για παράδειγμα στον ν.4495/17».

Επιπλέον, από το ΥΠΕΝ προβλέπεται η επιτάχυνση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αλλά και η αναζήτηση λύσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση: «Θα οριστούν όρια οικισμών για να καθοριστεί τι είναι εντός και τι είναι εκτός οικισμού. Θα εισάγουμε διατάξεις για να ορίσουμε την έννοια του κοινόχρηστου χώρου, και σε κάθε περίπτωση θα μπει τάξη όταν ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, για να μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μπορέσουμε να αναδείξουμε την κάθε περιοχή», ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΕΝ. «Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία γρήγορα. Κάθε προκήρυξη θα είναι της τάξης των 150 δημοτικών ενοτήτων», είπε, ενώ όσον αφορά τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, «συντομότατα θα προχωρήσει η διαδικασία και για Σαντορίνη, Μύκονο, Ελαφόνησο».

Τέλος, όσον αφορά τον Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η λειτουργία του νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, ένα από τα έργα του θα είναι η δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακής παρακολούθησης όλων των περιοχών.

Ηλίας Παλιαλέξης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: amna.gr

Loading