Υπεραιωνόβιες ελιές από τη Πελοπόννησο μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου

Υπεραιωνόβιες ελιές από τη Πελοπόννησο μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου

Η εύφορη γη της πεδιάδας του Νέστου υποδέχθηκε, πριν από λίγες μέρες, οχτώ υπεραιωνόβιες ελιές, με την ηλικία μίας εξ αυτών να υπολογίζεται μεταξύ 700-800 ετών, σύμφωνα με το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που εξέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι υπόλοιπες επτά χρονολογούνται μεταξύ 100 και 200 ετών.

Όλα τα ελαιόδεντρα προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων στη βόρεια Πελοπόννησο και με τη συμβολή της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και του Πράσινου Ταμείου διασώθηκαν και μεταφυτεύτηκαν.

Ο δήμος Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, θέλοντας να συμβάλει στη διάσωσή τους, παρέλαβε τα οχτώ ελαιόδεντρα, τα οποία τοποθέτησε ως εξής: το πρώτο στην αυλή του δημαρχείου της πόλης, τη Χρυσούπολη, και τα άλλα εφτά στον χώρο του παλαιού νεκροταφείου.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα να αναδειχτούν ως τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τονώνοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συμβάλλοντας στη διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Νέστου, «οι ηλικίες των ελαιόδεντρων μας μεταφέρουν χρονικά στην ιστορική περίοδο του Βυζαντίου. Οι ελιές αυτές γνώρισαν βυζαντινούς δεσπότες, Φράγκους ηγεμόνες, Οθωμανούς κατακτητές κι έζησαν την Ελληνική Επανάσταση. Επιβίωσαν από πολέμους, μάχες, πυρκαγιές και λεηλασίες κατακτητών και αποτελούν πλέον ιστορικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας».

©Πηγή: amna.gr

Loading