Υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα

Υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα

Το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα ενέκρινε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Το σχέδιο θέτει τις βάσεις για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5ο C και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Το πολυσέλιδο (167 σελίδες) επικαιροποιημένο Σχέδιο που εκπόνησε η δημοτική αρχή, φιλοδοξεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας το κόστος ενέργειας μέσα από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από συγκεκριμένους άξονες δράσης.

Περιλαμβάνει τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους, μέχρι το 2030:

   – Μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% (συγκριτικά με το 2018).

   – Το 70% του πληθυσμού της πόλης να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου.

   – Το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται έως το 2030 από χώρους πρασίνου (δεντροστοιχίες, αστικά δάση, πάρκα, λόφους, ιδιωτικό πράσινο, πράσινους τοίχους και δώματα) ή/και διαπερατές επιφάνειες (χωμάτινες επιφάνειες, υδατοπερατά υλικά, επιφάνειες με συστήματα βιώσιμης διαχείρισης νερού).

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που ξεπερνά μία θητεία ή μία δημοτική αρχή. Δε μπορεί να χωρέσει μόνο σε μία παράταξη, αλλά μπορεί να χωρέσει σε ολόκληρη την πόλη» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ένα σχέδιο αφηρημένο. Συνδυάζει την τεχνοκρατική ανάλυση με έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Είναι απολύτως ρεαλιστικό και ήδη υλοποιείται». Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μία μέρα. Χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά», ενώ εξήγησε ότι η Αθήνα ακολούθησε τον χάρτη πορείας για τις πόλεις-μέλη του κλιματισμού δικτύου C40.

Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε επίσης, ότι «ως δημοτική αρχή, αξιοποιήσαμε όλη την υπάρχουσα εμπειρία και προβήκαμε σε μια βασική στρατηγική επιλογή που υποδεικνύει ότι το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδίου, του προγράμματος των έργων, των παρεμβάσεων για τον δημόσιο χώρο, το πράσινο, καθώς και η περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική θα ενσωματωθούν άρρηκτα στο ευρύτερο κλιματικό σχέδιο της Αθήνας […] Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται στον δήμο Αθηναίων έχει τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης στην ‘καρδιά’ της». Ο ίδιος, έκανε αναφορά στην πρόσφατη επιτυχία της Αθήνας να ενταχθεί – μαζί με πέντε ακόμη ελληνικές πόλεις – στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά οφέλη.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν επετεύχθη συναίνεση όπως επιθυμούσε και κατέκρινε την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι είναι η μόνη προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη που καταψηφίζει σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το Σχέδιο υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της παράταξης του δημάρχου, αποχή δήλωσαν οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη (Ν. Ηλιόπουλος) και Αθήνα Είσαι Εσύ (Π. Γερουλάνος), ενώ καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση (Ν. Σοφιανός) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Κωνσταντίνου και Π. Κεφαλληνός. 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play