Υπό κατάρρευση το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς: ΜΕΘ και μαστογράφος δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης γιατρών

Υπό κατάρρευση το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς: ΜΕΘ και μαστογράφος δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης γιατρών

Πολλές και σοβαρές ελλείψεις θα συναντήσει κανείς αν επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς το οποίο μοιάζει να υπολειτουργεί σε πολλούς τομείς. ΜΕΘ και μαστογράφος δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης γιατρών, σοβάδες πέφτουν χωρίς – ευτυχώς – να έχει τραυματιστεί κανείς, ενώ υπάρχει και μελέτη στατικής επάρκειας κτιρίου από το 2016, ωστόσο εξακολουθούν να εργάζονται εκεί υπάλληλοι.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Όπως εξηγεί στην politic ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέχρι πρότινος διευθυντής του ΤΕΠ του Γ.Ν. Κιλκίς κ. Πέτρος Παππάς, η έλλειψη γιατρών και εντατικολόγων οδηγεί στη μη λειτουργία των πέντε κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο, ενώ ο αξονικός τομογράφος ενδέχεται να λειτουργεί είτε μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, είτε καθόλου κάποιες μέρες.

«Υπάρχουν πολλές μέρες του μήνα και αργίες κατά τις οποίες ο αξονικός τομογράφος είτε δε λειτουργεί είτε λειτουργεί μόνο μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. Όλα τα επείγοντα περιστατικά που είναι πολύ σοβαρά αλλά και τα νοσηλευόμενα που μπορεί να έχουν επιπλοκές, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη για αξονική τομογραφία. Αυτό είναι πολύ πιθανό να κοστίσει και σε ανθρώπινες ζωές» σημειώνει ο κ. Παππάς.

«Δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη για το ΤΕΠ τα τελευταία χρόνια»

Για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη τα τελευταία χρόνια» και σχετικά με τις ΜΕΘ ανέφερε πως «δεν υπάρχουν γιατροί για να τις στελεχώσουν».

«Το ΤΕΠ δεν είναι στελεχωμένο από γιατρούς και δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη τα τελευταία χρόνια. Εδώ και τρία χρόνια επίσης δε λειτουργεί τακτικό παθολογικό ιατρείο στο νοσοκομείο. Σχετικά με τις ΜΕΘ, είναι λάθος να προβλέπονται μόνο τρεις θέσεις εντατικολόγων στον οργανισμό του νοσοκομείου, διότι δε μπορεί να λειτουργήσει τμήμα με τρεις γιατρούς. Από τους τρεις εντατικολόγους έχουν έρθει δύο και η μια έχει αποσπαστεί στη Θεσσαλονίκη. Επί της ουσίας δηλαδή δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Για οποιοδήποτε τμήμα στο νοσοκομείο χρειάζονται τουλάχιστον πέντε θέσεις γιατρών για να καλυφθεί ένα μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών».

Η δέσμευση Γεραπετρίτη για τη λειτουργία των ΜΕΘ

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε το νοσοκομείο, είχε δεσμευτεί πως «σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη η ΜΕΘ».

«Από το 2020, δοκιμαζόμενοι από τις πρωτόγνωρες συνθήκες κορονοϊού καταβάλλουμε προσπάθειες ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας να αναβαθμίσουμε και να εξελίξουμε τα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας. Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2020 το οποίο είχε προϋπολογισμό 1.220.000 ευρώ και περιλάμβανε προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Περισσότερες από 650.000 αφορούν μηχανήματα για τη ΜΕΘ που ήδη τα έχουμε. Έξι άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό εστάλησαν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ για επιμόρφωση έτσι ώστε να είναι έτοιμοι. Συμπερασματικά σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη η ΜΕΘ» είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης.

Η ΜΕΘ προβλέπεται από το 2012 ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Γ. Ν. Κιλκίς και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ κ. Πασχάλης Μασούρας, μίλησε στην politic και γνωστοποίησε το ότι ο τροποποιημένος οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε τη λειτουργία της ΜΕΘ εδώ και 11 χρόνια.

«Το 2012 δημοσιεύτηκε ο τροποποιημένος οργανισμός του Γ.Ν. Κιλκίς ο οποίος προέβλεπε τη συγχώνευση των δύο δομών υγείας του νοσοκομείου Κιλκίς και της Γουμένισσας. Ο συγκεκριμένος οργανισμός προέβλεπε και τη λειτουργία ΜΕΘ ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Οι αναισθησιολόγοι είναι δύο και ο ένας έχει μετακινηθεί στο Ιπποκράτειο. Αυτοί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό που στάλθηκε για εκπαίδευση δεν επαρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία της» είπε αρχικά ο κ. Μασούρας.

Σχετικά με το θέμα του μαστογράφου, παρόλο που έχει αποκτηθεί εδώ και τρία χρόνια, δεν έχει γίνει ούτε μία μαστογραφία, αφού δεν υπάρχουν γιατροί.

«Ο μαστογράφος αποκτήθηκε από το νοσοκομείο μετά από έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2018 και το νοσοκομείο μας τον προμηθεύτηκε το 2020. Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ επειδή δεν υπάρχουν γιατροί. Όσοι θέλουν να κάνουν μια εξέταση απευθύνονται είτε σε ιδιωτικά κέντρα είτε σε τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Μασούρας.

«Υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας από το 2016 στο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση»

Σε κτίρια του νοσοκομείου μάλιστα, έχουν πέσει σοβάδες χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τον κ. Μασούρα, το 2016 είχε σημειωθεί ανάλογο περιστατικό στο κτίριο διοίκησης, ωστόσο εξακολουθούν να εργάζονται εκεί άνθρωποι χωρίς να έχει γίνει καμία παρέμβαση.

«Λόγω της παλαιότητας των κτιρίων κατά καιρούς παρουσιάζονται πτώσεις σοβάδων και γυψοσανίδων. Το 2016 όταν έγινε η στατική μελέτη, συνέβη ένα περιστατικό στον πάνω όροφο. Κάποιες βιβλιοθήκες οι οποίες ήταν στερεωμένες στον τοίχο υποχώρησαν λόγω του βάρους και έπεσαν, αλλά ευτυχώς ήμασταν τυχεροί και δεν υπήρξε κάποιος θανάσιμος τραυματισμός.

Τότε ανησυχήσαμε όλοι για ποιο λόγο έγινε αυτό. Η τότε διοίκηση κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει και ανέθεσε σε έναν ιδιώτη μηχανικό να κάνει μια μελέτη. Εκείνος διαπίστωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στατικότητας σε ένα κτίριο το οποίο μάλιστα χτίστηκε σχετικά πρόσφατα τη δεκαετία του 1980. Εμείς σε όλα τα υπομνήματα που έχουμε καταθέσει από το 2016 κι έπειτα αναφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών.

Εδώ και 7 χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και μεταφέρθηκαν μόνο τέσσερα γραφεία. Εξακολουθούν να εργάζονται εκεί 19 συνάδελφοι».

«Το 2016 και το 2018 είχαμε πτώση σοβάδων σε θαλάμους χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς επειδή τότε δε νοσηλευόταν κανένας ασθενής εκεί. Τον Αύγουστο του ’22 υποχώρησαν γυψοσνίδες σε θάλαμο ασθενών λόγω της υγρασίας σε κλίνες που δε νοσηλεύονταν ασθενείς και έπεσαν πάλι σοβάδες. Οι ασθενείς του συγκεκριμένου θαλάμου μεταφέρθηκαν σε άλλο θάλαμο. Το ίδιο έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2023 χωρίς να τραυματιστούν και πάλι ασθενείς. Τόσο εμείς όσο και οι ασθενείς έχουμε σταθεί τυχεροί».

Μετά από σχετική έρευνα η οποία έγινε το 2018, αποκαλύφθηκε ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει ούτε πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας.

Δείτε φωτογραφίες:

Δείτε επίσης: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης: «Δεν θα επιτραπεί να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας» (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Loading

Play