Μεγάλη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για το τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Εργασίας, ενώ αυτή τη ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.
Ο φόβος για νέο χτύπημα είναι υπαρκτός μέχρι να υπάρξει προκήρυξη για τη βομβιστική επίθεση, το οποίο θα έχει και την σφραγίδα της οργάνωσης που το αναλαμβάνει.
Από τη βόμβα, αυτό που φαίνεται να έχει απομείνει είναι ένα κομμάτι πανί από την τσάντα ενώ η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε θεωρείται ότι είναι πάνω από 3 κιλά.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τη φωνή στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα”.
Είναι η δεύτερη τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίζεται μέσα σε 1,5 μήνα μετά την
“Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη” η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα που είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί στην οδό Κοκκινοπούλου, στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ.
Η αστυνομία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτές οι δύο οργανώσεις να συνδέονται μεταξύ τους και να έχουν ένα κοινό διευθυντήριο με “μπροστάρηδες” νέα μέλη, άγνωστα προς τις αρχές, τα οποία όμως καθοδηγούνται από άτομα με γνώση, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα 5 χρόνια “ηρεμίας” ώστε να στρατολογήσουν “άφθαρτα” πρόσωπα.
Σίγουρα πρόκειται για ένα χτύπημα – επίδειξη δύναμης και προφανώς κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό καθώς ο “μεταφορέας” της βόμβας ήταν αποφασισμένος και έτοιμος για όλα. Κινήθηκε ανάμεσα σε πολίτες έχοντας τη βόμβα πάνω του, την άφησε στα κάγκελα υπό το φόβο να τον δουν και έφυγε από το σημείο, αρχικά εκτιμάται πεζός ενώ στη συνέχεια θεωρείται δεδομένο ότι σε κοντινή απόσταση τον περίμενε ο συνεργός του.
Είναι απίθανο να μην έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφάλειας καθώς κινήθηκαν στην καρδιά της πόλης σε έναν δρόμο γεμάτο επιχειρήσεις. Οι αστυνομικοί ήδη έχουν στα χέρια τους κάποια πρώτα βίντεο και αναζητούν το άτομο εκείνο το οποίο εμφανίζεται στο σημείο τουλάχιστον δύο μέρες νωρίτερα καθώς οι τρομοκράτες είχαν χαρτογραφήσει το χώρο και είχαν βρει το κατάλληλο σημείο που θα τοποθετούσαν τη βόμβα ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Μεγάλες ήταν οι ζημιές στο Υπουργείο Εργασίας.
Μπορεί να μην ήθελαν νεκρό πολίτη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχαμε τραυματισμό αστυνομικού την ώρα της έκρηξης. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την πρώτη έκρηξη, οι αστυνομικοί περίμεναν αρκετά λεπτά μέχρι να προσεγγίσουν καθώς φοβόντουσαν και για δεύτερη έκρηξη…
Τρομοκρατία: Τρία σημεία-κλειδιά
Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο τρία σημεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την κατάσταση.
«Πρώτον, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία και τη Γαλλία, είναι οι χώρες της Ευρώπης που έχουν παραδοσιακά ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού αριθμού ανθρώπων που ανήκουν στον ακροαριστερό και αναρχικό χώρο και εμπλέκονται σε βίαιες εξτρεμιστικές ενέργειες. Κάτι που τους φέρνει στον προθάλαμο της τρομοκρατίας, καθώς η ριζοσπαστικοποίηση λειτουργεί σαν έναν μονοπάτι που οδηγεί στη βία», σχολιάζει ο ειδικός αναλυτής.
Ως δεύτερο κομβικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός πως «τα τελευταία χρόνια, κυρίως δε κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καλλιεργήθηκε ένας νέος αντισυστημισμός που έχει στην καρδιά του την εχθροπάθεια έναντι της Αστυνομίας και καθιστά τους αστυνομικούς στόχους διαφόρων μορφών βίας. Από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα ΜΑΤ μέχρι τις επιθέσεις με μολότοφ, αλλά και την δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα στο πλαίσιο επεισοδίων χούλιγκανς».
Όσον αφορά το τρίτο σημείο, ο Άκης Καρατράντος αναφέρεται στην «εξέλιξη της απειλής της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη».
«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EUROPOL, TESAT 2023, η αναρχική και ακροαριστερή τρομοκρατία ήταν η κύρια απειλή για την ασφάλεια των κρατών μελών το 2022. Είναι σημαντικό το γεγονός πως μετά από αρκετά χρόνια οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις (18) αφορούσαν ακροαριστερές και αναρχικές τρομοκρατικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι 13 ολοκληρώθηκαν. Αναλυτικότερα, 8 στην Ιταλία, 3 στην Ελλάδα, 1 στο Βέλγιο και 1 στην Ισπανία. Στην τελευταία, ως αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης τραυματίστηκε ένας άνθρωπος. Τρεις επιθέσεις απέτυχαν στην Ιταλία, ενώ απετράπησαν μία στην Ελλάδα και μία στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είχε σημειωθεί μόνο μία ακροαριστερή και αναρχική τρομοκρατική επίθεση στα κράτη- μέλη», επισημαίνει στην ανάλυσή του.
Το συμπέρασμα σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στην Ελλάδα
Συμπερασματικά, ο Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών σημειώνει: «Βλέπουμε λοιπόν μια τάση που μένει να διαπιστώσουμε πως θα εξελιχθεί, για μια μορφή τρομοκρατίας που συνήθως υποτιμάται και αντιμετωπίζεται ως εξαιρετισμός μίας ή δύο ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προσεγγίσουμε και την εξέλιξη της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν εξαφανίστηκε, αλλά το 2019 με συλλήψεις της Αστυνομίας δέχθηκε σημαντικά πλήγματα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένας αριθμός ανθρώπων που πιστεύει και εμπλέκεται στη βία και μπορεί να περάσει στο στάδιο της τρομοκρατίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε την γοητεία που δυστυχώς αποπνέουν τρομοκράτες της πρώτης γενιάς σε ριζοσπαστικοποιημένους ανθρώπους. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι διαδηλώσεις υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα την περίοδο της πανδημίας», εξηγεί στο Newsbomb.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο «η απειλή της τρομοκρατίας και κυρίως της εγχώριας αποτελεί πάντα προτεραιότητα των αρχών ασφαλείας στην Ελλάδα, με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της χώρας να θεωρείται μια από τις πλέον έμπειρες και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας πανευρωπαϊκά».
Δείτε επίσης: Καιρός: Λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας