Υπουργείο Εργασίας: Προτεραιότητα η σφαιρική και πολυεπίπεδη εκπαίδευση

Πόρισμα για την κινητικότητα και τις δεξιότητες της καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία συνέταξε ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας.

Το πόρισμα παραδόθηκε στην αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίησή του το συντομότερο δυνατόν, για να καλυφθεί, όπως διαπιστώθηκε, «ένα τεράστιο κενό του κράτους πρόνοιας που χρονίζει για δεκαετίες».

Η ομάδα εργασίας συστάθηκε έχοντας σκοπό την ανάγκη εκπαίδευσης των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα του πορίσματος

Στο πόρισμα που παρέδωσε η ομάδα εργασίας τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώθηκε «αριθμητική ανεπάρκεια των εκπαιδευτών στους ανωτέρω τομείς σε σχέση με τους προς εκπαίδευση πολίτες με οπτική αναπηρία και διερευνώνται τρόποι, ώστε να αναπτυχθεί με καλύτερους όρους ένα πλαίσιο εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών».

«Στην κατεύθυνση αυτή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του θεσμού της εκπαίδευσης των σκύλων οδηγών, καθώς αποτελεί σημαντική υποστηρικτική υπηρεσία, η οποία συντελεί στην αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Επιπλέον, προτείνεται η διαμόρφωση των κανόνων για την υλοποίηση -για πρώτη φορά στη χώρα- ενός προγράμματος εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, καθώς και η δημιουργία επαγγελματικού περιγράμματος τόσο για τους εκπαιδευτές αυτούς όσο και για τους εκπαιδευτές σκύλων οδηγών για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Στην επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδας, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας, της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Δείτε επίσης: Μαραθώνιος στην Αθήνα: Τι αλλάζει σε δρόμους και ΜΜΜ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr