Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών δεν έχει την ίδια επιβλαβή επίδραση, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 70.000 άτομα από δύο μεγάλες κοόρτες στη Σουηδία, στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους το 1997 και το 2009.
Η κατανάλωση γλυκών ποτών ήταν χειρότερη για την υγεία από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανέλυσαν την κατανάλωση ζάχαρης από γλυκά και ζαχαρούχα ποτά, καθώς και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις: εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα της αορτής, κολπική μαρμαρυγή και στένωση της αορτής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι τον θάνατο, τη διάγνωση καρδιαγγειακής πάθησης ή το τέλος της περιόδου παρακολούθησης το 2019.
Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι προκύπτουν στη χαμηλή κατηγορία πρόσληψης γλυκών λιχουδιών, υποδεικνύοντας ότι η περιστασιακή κατανάλωση λιχουδιών συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών που επηρεάζουν τις διαφορετικές επιδράσεις των διάφορων τύπων κατανάλωσης ζάχαρης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr