Ζαούτης: «Η μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 μπορεί να έχει φτάσει στην Ελλάδα» (vid)

Σε συναγερμό βρίσκονται οι πάντες σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, αλλά και τις ιώσεις με κυρίαρχη τη γρίπη. 

«Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην Ο και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα».

propoli

Στην ερώτηση για το αν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως, «μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε. Είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση με την Κίνα, όταν μειώθηκαν τα μέτρα από την πολιτική του zero-covid, άλλαξε η κατάσταση. Η ανησυχία στην Κίνα υπάρχει λόγω των αυξημένων κρουσμάτων»

Σχετικά με τις ιώσεις που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κυρίως μεταξύ των μικρών παιδιών, επισήμανε πως, «βλέπουμε αύξηση σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς», ενώ τόνισε πως, πριν από τον κορονοϊό «τα παιδιά κάτω των 2 ετών όλα κολλούσαν αυτόν τον ιό. Όλα τα παιδιά δεν είχαν έκθεση στον ιό λόγω της μάσκας και τώρα την έχουν». Και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εκτίμησε πως «είμαστε κοντά στην κορύφωση».

Ο Θεοκλής Ζαούτης συμβούλεψε, επίσης τους πολίτες που ασθενούν να μένουν σπίτι και να μην πηγαίνουν στη δουλειά ή το σχολείο, να προστατεύουν τους μεγαλύτερους, να βήχουν με σωστό τρόπο και να πλένουν τα χέρια τους.

Εξήγησε τέλος πως «τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση κατά των ιών».

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης: Σε εγρήγορση νέου κύματος κορονοϊού – Γιατί δεν προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη της Κίνας

Loading