Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, επισημάνθηκε την σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Εξέφρασε ανησυχία για τις “ψυχρές λίμνες” και τις καταστροφικές πλημμύρες που παρατηρούνται, καθώς και για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.
Επισήμανε επίσης τον “αόρατο κίνδυνο” που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Ζερεφός ανέφερε ότι η κακοκαιρία Ντάνιελ δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή δυναμική λόγω παράπλευρων διαταραχών, καθυστερώντας τη μετακίνησή της για τρεις έως τέσσερις ημέρες.
«Αυτό το σύστημα μοιάζει με το ελληνικό γράμμα “ω” το μικρό. Αυτός ο εμποδισμός της απομάκρυνσης αυτής της σημαντικής διαταραχής οδήγησε στα φαινόμενα που είδαμε (στη Θεσσαλία) πρώτα απ’ όλα στις πλημμύρες από τον Ντάνιελ και μετά η φθινοπωρινή μπόρα που εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε τώρα, στον Elias που βρήκε όλες αυτές τις περιοχές πληγείσες» τόνισε.
Στη συνέχεια εκτίμησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ καλά την επικινδυνότητα, ο καθένας στην περιοχή στην οποία ζει. «Άρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα είναι πιο συχνά… Τα μειονεκτήματα (της περιοχής που ζούμε) δεν τα ξέρουμε ή ίσως τα έχουμε υπερεκτιμήσει. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος έχει κτίσει δίπλα σε ένα ποτάμι υπάρχει πάντα ο φόβος της πλημμύρας από μια σοβαρή βροχόπτωση, ιδίως από φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε, τα οποία βεβαίως είναι σπανιότατα».
Δείτε επίσης: Κρήτη: Επιθέσεις ανεγκέφαλων με πέτρες σε λεωφορεία