Μία σημαντική διάκριση καταγράφει στο ενεργητικό της η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά την πρόσκληση που δέχθηκε η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου να διδάξει στην περίφημη Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.
Η κ. Γραμματικάκη -Αλεξίου έγινε η πρώτη Ελληνίδα ιδιωτικοδιεθνολόγος που διδάσκει στα θερινά μαθήματα Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας, την περίοδο 8 Ιουλίου-16 Αυγούστου 2019, με θέμα το συμφέρον του παιδιού στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, και είχε επιλεγεί γι αυτό από την Ακαδημία, πριν από τρία χρόνια.
Η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης ιδρύθηκε το 1923 ως εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διεθνούς δικαίου. Έκτοτε λειτουργεί στο Peace Palace στη Χάγη, ακριβώς δίπλα από το Διεθνές Δικαστήριο και το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο. Είναι κυρίως γνωστή για τα ετήσια θερινά (και πλέον και χειμερινά) μαθήματα Δημοσίου Διεθνούς και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, τα οποία παρακολουθούν περίπου 650 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες του κόσμου εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Στους αποφοίτους των μαθημάτων συγκαταλέγονται γνωστοί νομικοί και δικηγόροι, δικαστές, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και πολιτικοί. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επιστρέφουν αρκετά χρόνια αργότερα πλέον ως διδάσκοντες, όπως η Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, η οποία είχε παρακολουθήσει για πρώτη φορά τα θερινά μαθήματα το 1969.
Επί έξι εβδομάδες τα θερινά μαθήματα της Ακαδημίας διδάσκονται από διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και νομικούς, που εργάζονται σε διάφορους φορείς και οργανισμούς ανά τον κόσμο.
Η πρόσκληση να διδάξει στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης αποτελεί μέγιστη τιμή και παγκόσμια αναγνώριση για έναν επιστήμονα του Δημοσίου Διεθνούς ή Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Στο παρελθόν, στην Ακαδημία, έχει διδάξει μικρός αριθμός σημαντικών Ελλήνων, όπως οι Εμμανουήλ Ρούκουνας, Δημήτριος Ευρυγένης και Λίνος Σισιλιάνος κι είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα ιδιωτικοδιεθνολόγος εκπροσωπεί τη χώρα στην Ακαδημία.
Η κ. Γραμματικάκη-Αλεξίου δέχθηκε την πρόσκληση από το διεθνές συμβούλιο της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης να διδάξει αυτό το καλοκαίρι και χαρακτήρισε «εξαιρετική τιμή την πρόσκληση αυτή» καθώς η ίδια είχε παρακολουθήσει τα μαθήματα στο παρελθόν κι «επέστρεψε» τώρα για να διδάξει σ’ αυτήν. «Είναι μια τιμή», πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «που αντανακλά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κι εμμέσως στη χώρα».
«Είναι σημαντικό για τη χώρα -που οι αξιόλογοι νομικοί της δεν γίνονται ευρύτερα γνωστοί λόγω γλώσσας δεδομένου ότι το έργο τους «διαβάζεται» κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα μόνο- να είναι συχνότερα παρούσα στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης σε μαθήματα που απευθύνονται σε ακροατές διαφόρων ηλικιών κι υψηλού επιπέδου νομικών γνώσεων απ όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε.