Δεκατρία χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη που είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία, οι συγγενείς του που από την πρώτη στιγμή επέμεναν πως ο 39χρονος δεν είχε αυτοκτονήσει αλλά είχε δολοφονηθεί, καθώς και ότι η ανθρωποκτονία συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία, δικαιώθηκαν.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ’ αγνώστων, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη.
Για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμά του στον Κολωνό – είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα έρευνα, η τρίτη κατά σειρά από την Εισαγγελία Εφετών.
Την έρευνα ανέλαβε ο Γρ. Πεπόνης
Την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης, προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005 λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού στην εταιρία.
Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κύρια έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο με το σκεπτικό ότι ο θάνατος του στελέχους της Vodafone οφείλονταν σε αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η απόφαση για την ανάσυρση της υπόθεσης και τη νέα έρευνα ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ. Με απόφασή του το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωση των συγγενών του Κώστα Τσαλικίδη γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.