Της Ελένης- Βασιλικής Μπαμπαλιούτα
Τα επόμενα βήματα της Ελληνο-Κινεζικής συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλου φόρουμ πρυτάνεων στην Αθήνα, την Πέμπτη στις 24 Μαϊου, με Έλληνες και Κινέζους πανεπιστημιακούς να εκφράζουν την επιθυμία για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα αυτό.
Δεκάδες πρόεδροι και πρυτάνεις από Κινέζικα και Ελληνικά πανεπιστήμια παρακολούθησαν το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτήριο της μεγάλης αίθουσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνολικά υπογράφτηκαν 11 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών πανεπιστημίων ενώ άλλες τρεις βρίσκονται στα σχέδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φόρουμ ο ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος όλο και περισσότεροι Κινέζοι σπουδαστές φοιτούν στην Ελλάδα αλλά και Έλληνες στην Κίνα. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: “Επιθυμούμε η συνεργασία στην ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών να συμβάλει στην καλύτερη επικοινωνία των δύο λαών και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”.
Από την πλευρά του ο Zhao Lingshan, Γενικός Γραμματέας της Κίνας Εκπαιδευτικής Ένωσης Διεθνών Ανταλλαγών (CEAIE) και Επικεφαλής της αντιπροσωπείας περισσότερων από 40 Κινέζων πρυτάνεων και καθηγητών δήλωσε τα εξής:“Ελπίζουμε να ενισχύσουμε την συνεργασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να επεκτείνουμε το όραμα αυτής της συνεργασίας στον κινεζικό εκπαιδευτικό τομέα καθώς επίσης να ενώσουμε τους εκπαιδευτικούς κύκλους των δύο πλευρών για να ενισχύσουμε τη διεθνή επιρροή και την ανταγωνιστικότητα της Κίνας και της Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης”.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με θέματα όπως «Εκπαίδευση, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», «Διδασκαλία Γλωσσών και Πολιτισμού», «Φοιτητική Κινητικότητα» κ.ά.
Το “παρών” στο φόρουμ έδωσε και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου όπου είπε: “Η σημερινή συνάντηση είναι μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρώσει όλους μας για να προγραμματίσουμε τα μελλοντικά μας βήματα πάνω στο θέμα αυτό”.
Η ίδρυση του πρώτου προπτυχιακού προγράμματος στα αγγλικά
Την ίδρυση του πρώτου προπτυχιακού προγράμματος στα Αγγλικά στο τμήμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας θα εγκαινιαστεί το 2020 από το ΕΚΠΑ, όπως ανακοινώθηκε στο φόρουμ.
Ο κ. Γαβρόγλου είπε χαρακτηριστικά: “Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα και οι φοιτητές από την Κίνα θα είναι μεταξύ των πρώτων ανθρώπων που θα το εγκαινιάσουν. Είναι μια συνεργασία που τα δύο μέρη μαθαίνουν πολλά».
Κατά τις εισαγωγικές παρατηρήσεις στο φόρουμ, η Πρεσβευτής της Κίνας κ. Zhang Qiyue, αναφέρθηκε στο πολιτιστικό υπόβαθρο των φιλικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, το οποίο υπογραμμίστηκε επίσης κατά τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών στο Πεκίνο.
Όπως τόνισε η κ. Zhang Ελλάδα και Κίνα είναι δυο χώρες με βαθύ πολιτιστικό υπόβαθρο και οι ανταλλαγές έχουν μία φυσική ροή : «Από την άποψη της εκπαίδευσης, μοιραζόμαστε πολλές ομοιότητες και έχουμε την παράδοση να σεβόμαστε τους δασκάλους και να εκτιμούμε την εκπαίδευση», σημείωσε, προτού σκιαγραφήσει μερικά από τα παραδείγματα της συνεχιζόμενης Ελληνο-Κινεζικής συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια, οι ανταλλαγές και η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουν αποφέρει καρπούς. Πολλά Κινεζικά πανεπιστήμια έχουν προγράμματα σπουδών Ελληνικών και εδραιωμένα Κέντρα Ελληνικών σπουδών, ενώ η εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ελλάδα. Το δεύτερο Ινστιτούτο εκμάθησης Κινεζικής Γλώσσας θα ανοίξει σύντομα στη Θεσσαλονίκη”. Και συνέχισε λέγοντας : “Ελπίζουμε ειλικρινά ότι με αυτό το φόρουμ, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν περισσότερα επιτεύγματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών και συνεργασίας και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και τον διαπροσωπικό δεσμό των χωρών μας ”.
Η Κινεζική πρεσβεία την προηγούμενη μέρα έδωσε δεξίωση σε πάνω από 80 Πρυτάνεις, Προέδρους, Αντιπροέδρους και Κοσμήτορες από 60 κινεζικά πανεπιστήμια. Στην δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης πολιτικοί όπως ο υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ, Αλέκος Φλαμπουράρης, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κ.ά.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μάθει πολλά και να επωφεληθεί από την στενότερη συνεργασία με την Κίνα σε αυτόν τον τομέα και συνέχισε λέγοντας : «Μερικές φορές ξεχνάμε τα πολύ σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα της Κίνας και είναι προς το συμφέρον μας να δούμε τα πανεπιστήμια μας, τα οποία είναι πολύ καλά, να έρχονται σε επαφή με τα κινεζικά πανεπιστήμια και οι φοιτητές και οι καθηγητές μας να μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες».