Τα μείζονος σημασίας αναπτυξιακά θέματα των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία όλων των περιφερειαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Ο κ. Μέτιος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ χαρακτήρισε γόνιμο και εποικοδομητικό το διάλογο που αναπτύχθηκε με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι τόσο η παρούσα συνάντηση όσο και οι άλλες που θα επακολουθήσουν θα βοηθήσουν ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επίλυση προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς όλα τα αναπτυξιακά έργα που θα τονώσουν την οικονομία των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της περιοχής.
Επισήμανε επίσης ότι προεκλογικά ακόμα είχε καταθέσει στον σημερινό πρωθυπουργό έναν πλήρη κατάλογο 334 δράσεων και σημείων όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα βασικότερα αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. όπως επίσης και τα δέκα σημαντικότερα έργα που ήδη βρίσκονται σε τροχιά διεκδίκησης.
Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. υπογράμμισε ακόμα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε και σε επιμέρους αναπτυξιακά θέματα και ζητήματα για κάθε μια από τις πέντε περιφερειακές ενότητες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μέτιος στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας στα ενεργειακά θέματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αναβάθμιση του γεωγραφικού ρόλου της περιοχής. Όπως μάλιστα είχε τονίσει ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ λίγο μετά την επανεκλογή του:
«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία και η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου, ενώ παράγει επίσης ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως αιολική και υδροηλεκτρική. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, εφαρμόζουμε ήδη την πολιτική μας για την ενέργεια, η οποία έχει δύο βασικούς άξονες: το φυσικό αέριο και τη γεωθερμία. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, διαθέσαμε 29,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 500 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει αέριο σε έξι μεγάλες πόλεις: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Όσον αφορά στη γεωθερμία, χρηματοδοτούμε την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας με τελικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας. Με πόρους που διέθεσε η προηγούμενη διοίκηση κατασκευάστηκαν οι υποδομές για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού στον Δήμο Νέστου και σήμερα λειτουργεί εκεί μια μεγάλη επιχείρηση. Αντίστοιχα, η δική μας διοίκηση διέθεσε 5,8 εκατομμύρια ευρώ, ώστε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να κατασκευάσει ένα έργο τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και κτιρίων στην Άνθεια και στο Αρίστηνο, ενώ για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου στον Δήμο Παγγαίου, η χρηματοδότηση της Περιφέρειας μπορεί να φτάσει τα 18,5 εκατ. Ευρώ».