Ηλεκτρονική η μεταφορά στοιχείων των πρατηρίων προς την ΑΑΔΕ από 1.1.2019

Ηλεκτρονική η μεταφορά στοιχείων των πρατηρίων προς την ΑΑΔΕ από 1.1.2019

Από την Πρωτοχρονιά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσίμων μέσω πρατηρίων, την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και την προμήθεια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα από τα παραστατικά των πωλήσεών τους με τη χρήση ταμειακής μηχανής, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτήτων καυσίμων που πωλούν.

Αυτό προβλέπει απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου που έχει στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον τομέα των καυσίμων μέσω διασταυρώσεων που θα διενεργούνται στα δεδομένα αυτά.

Τα στοιχεία των πωλήσεων θα διαβιβάζονται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, ανά ταμειακή μηχανή, για κάθε ένα παραστατικό που εκδίδεται, το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών σε ημερήσια βάση.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση οι οντότητες με αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία καυσίμων μέσω πρατηρίων, την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και την προμήθεια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, υποχρεούνται να διαβιβάζουν, ηλεκτρονικά, τα ακόλουθα δεδομένα των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων με τη χρήση Φ.Η.Μ., η έκδοση των οποίων ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 12 του ν. 4308/2014:

Χονδρικές πωλήσεις

α) Για τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία χονδρικής πώλησης (τιμολόγια):

– Α.Φ.Μ. εκδότη

– Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου

– Είδος παραστατικού

– Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού

– Είδος καυσίμου

– Ποσότητα καυσίμου

– Αξία συναλλαγής προ Φ.Π.Α.

– Αξία Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τη συναλλαγή

Λιανική πώληση

β) Για τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία λιανικής πώλησης για λιανική πώληση αγαθών:

– Α.Φ.Μ. εκδότη

– Είδος παραστατικού

– Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού

– Είδος καυσίμου

– Ποσότητα καυσίμου

– Μικτή αξία πώλησης

Χρόνος διαβίβασης

Τα δεδομένα αυτά, διαβιβάζονται από τις εταιρείες αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. ανά Φ.Η.Μ. και για κάθε ένα παραστατικό που εκδίδεται, το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών, σε ημερήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια η ΑΑΔΕ για να ανιχνεύσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading

Play