Κοζάνη: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα Leader σε Κοζάνη και Γρεβενά

Κοζάνη: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα Leader σε Κοζάνη και Γρεβενά

Ογδόντα μία αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια, συνολικής αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 8,4 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος LEADER για ιδιωτικά έργα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών, με εξαίρεση τις πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Η προκήρυξη του προγράμματος είναι 3,9 εκατ. ευρώ και οι προτάσεις υπερκαλύπτουν κατά περίπου 2,2 φορές τη δημόσια δαπάνη.

Όπως ανάφερε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η επικεφαλής του προγράμματος Leader της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δυτικής Μακεδονίας, Ζωή Γκερεχτέ, αν και δεν έχει προχωρήσει ακόμη η αξιολόγηση, «από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι πολύ καλές, αφορούν μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και συνέργειες αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και ιδεών». Ανέφερε ως παράδειγμα την δημιουργία φυσικού λιπάσματος από υπολείμματα κοπριάς χοίρων και οργανικής ύλης ελαιοτριβείου.

Αναλυτικότερα, από τις 81 προτάσεις οι 22 αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αφού αφορούν επενδύσεις όπως τυροκομικές μονάδες, ξηραντήρια δημητριακών και ντομάτας, ενώ ορισμένοι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους είτε στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων είτε στον εκσυγχρονισμό τους, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον στην περιοχή των Γρεβενών.

Όπως επεσήμανε η κα Γκερεχτέ, αυτό που προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη είναι ότι για πρώτη φορά φέτος «έχουμε τέσσερις προτάσεις συνέργειας αγροτικών επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα» και πιο συγκεκριμένα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) «στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στην παραγωγή προϊόντων».

Η κ. Γκερεχτέ, λαμβάνοντας υπόψιν της τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρκετών επενδυτικών σχεδίων, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι στο τέλος θα καταφέρουν μέσω της υπερδέσμευσης να εντάξουν  περισσότερα  σχέδια από το αρχικό ύψος του προγράμματος. Χαρακτήρισε ως θετικό στοιχείο, που δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον, το γεγονός ότι «εκτός από ορισμένες μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις υπέβαλλαν επενδυτικά σχέδια επέκτασης και εκσυγχρονισμού επιχειρήσεις της περιοχής, των οποίων τα προϊόντα τους βρίσκουν διέξοδο σε αγορές του εξωτερικού».

Προς επίρρωση των όσων ανέφερε, παρουσίασε ως παράδειγμα τον διπλασιασμό του προγράμματος  Leader, που αφορούσε προτάσεις δημοσίων φορέων, από το 1,5 εκατ. στα 3 εκατ. ευρώ, που η ένταξή τους ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Σπύρος Κουταβάς

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading