Απάντηση στο Δημήτρη Παπαδημούλη έδωσε η Κομισιόν διαμέσου της Αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάριαν Τύσσεν αναφορικά με την μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα, σε φροντίδα που βασίζεται στην κοινότητα και τις υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως στις 30 Μαΐου «παρουσίασε την πρόταση κανονισμού για το ΕΚΤ+ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+), που θα αντικαταστήσει από το 2021 τους ισχύοντες κανονισμούς για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD), το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) και το πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία».
Σύμφωνα με την κ. Τύσσεν, προϋπόθεση επιτυχίας της συγκεκριμένης πρότασης είναι τα κράτη-μέλη να “στηρίξουν ειδικές στοχοθετημένες δράσεις για την προώθηση της μετάβασης από τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον/ιδρυματικής φροντίδας στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας”.
Επιπλέον, η Κομισιόν επιμένει πως “η αποϊδρυματοποίηση θα υποστηριχθεί μέσω της εφαρμογής των σχετικών ευνοϊκών όρων του κανονισμού περί κοινών διατάξεων για την περίοδο μετά το 2020. Όλες οι μορφές διαχωρισμού θα απαγορευτούν”.
Σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 15 Ιουνίου 2018 ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2020-2027, είχε κάνει αναφορά για την ανάγκη να ενταχθεί σε αυτό η μετάβαση από την ιδρυματική στην κοινωνική φροντίδα, καθώς και να υπάρξει σαφής αναφορά στην κατάργηση κάθε μορφής διαχωρισμού.
Ο κ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει από τη Κομισιόν να επαναφέρει το ζήτημα αυτό και να το εντάξει στον προγραμματισμό του ΠΔΠ 2020-2027, με σκοπό να ανταποκριθεί στις συστάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ