Συνάντηση με τους προέδρους των οκτώ νεοσύστατων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το υπουργείο έχει διασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών για το σύνολο της χώρας (μέσω της ΚΥΑ αναθεώρησης και διεύρυνσης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura και του νόμου 4519/18 σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών) και «ήρθε η ώρα για την υλοποίηση και την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».
«Η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η χώρα μας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ανέβηκε βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών» είπε και πρόσθεσε ότι τους επόμενους δύο μήνες αναμένονται τόσο οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της εργασίας του προσωπικού των Φορέων όσο και η ένταξη του συνόλου των Φορέων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και η έναρξη λειτουργίας start-up για τους νεοσύστατους Φορείς.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, η πρόσληψη προσωπικού, στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΑΕΔ, παράλληλα με τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης θα αναδείξει τους Φορείς ως το βασικό εργαλείο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
«Είμαστε βέβαιοι ότι το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας είναι ένα στοιχείο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση τοπικού εισοδήματος και στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας» είπε ο αν. υπουργός και, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη χώρα, στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας: στο πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο LIFE IP 4 NATURA, που είναι το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση και διάρκεια έργο που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, ύψους 17 εκατ. ευρώ και στο Έργο Εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος και Σχεδίων Έργου Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.