Πανελλαδικές: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Πανελλαδικές: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Πτώση -παρά τις εξαιρέσεις- αναμένεται να σημειωθεί στις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. 

Τι έχει αλλάξει

Φέτος ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 4.000 -για νομικές σχολές, τμήματα όπως το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και τα ΦΠΨ, όχι όμως και για τις ιατρικές σχολές όπου οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι.

Επιπλέον, κατά τη φετινή διαδικασία οι υποψήφιοι που ξεπέρασαν τα 18.500 μόρια -όσον αφορά τις επιστήμες υγείας- είναι μόλις 917 έναντι -ενώ πέρσι ανήλθαν σε 1.386.

Παράλληλα, το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής επηρεάζεται και από δύο επιπλέον παράγοντες: Την κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η συμπερίληψη των σχετικών σχολών και τμημάτων σε όλα τα υπόλοιπα πεδία καθώς και η “πρεμιέρα” του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής -με την παράλληλη «διαγραφή» των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Τέλος, πολλοί από τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν λίγες χιλιάδες μόρια θα δουν ότι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς αυτοί που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι περισσότεροι από πέρσι.

Πρώτες εκτιμήσεις

Ετσι, σε μια πρώτη εκτίμηση, οι βάσεις στα ΤΕΙ αναμένεται να κάνουν βουτιά 1.000 μορίων.

Η εισαγωγή στα ΤΕΙ αναμένεται να ξεκινάι από τα 2.800 μόρια και στα ΑΕΙ από τα 6.850 μόρια.

Κάτω από το όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί τη φετινή χρονιά η βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αθηνών. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Την ίδια ώρα στο επίσης δημοφιλές Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ η βάση θα κινηθεί κοντά στα 18.300 μόρια οριακά υψηλότερα από τη Νομική Αθηνών (18.250 μόρια).

Αντίθετα, η αλλαγή που έγινε στα Παιδαγωγικά αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις έως και 2.000 μόρια.

Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές

Για τα περισσότερα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως των 200 έως 400 μορίων. Ειδικότερα για τις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, της τάξεως των 100 έως 200 μορίων.

«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στο μάθημα ”Αρχαία Ελληνικά” που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα “Λατινικά”. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη “Γλώσσα” και στην “Ιστορία” που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

«Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τελικά στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδο των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας) η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-200 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο. Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα όπως στα «Μηχανικών Η/Υ».

Γενικά, εκτιμάται ότι η γενική κίνηση των βάσεων στο 2ο Πεδίο θα είναι πτωτική, της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.

Σπουδές Υγείας και Ζωής

Πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

«Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας («Βιολογία» και «Φυσική») είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στο 3ο πεδίο γενικά θα κινηθούν πτωτικά (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.

Οικονομία και Πληροφορική

Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Και αυτό, διότι, όπως σημειώνει ο κ. Κάτσικας, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.

«Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις ΑΟΘ και ελάχιστα των Μαθηματικών μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», πρόσθεσε.

Παιδαγωγικά τμήματα

Τέλος, όπως έχει ήδη γραφεί πολλάκις, για τα Παιδαγωγικά τμήματα, που πλέον κατανέμονται σε όλα τα Πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική.

Loading

Play