Τεράστια και «μαύρα» κέρδη εις βάρος των ασθενών αποκομίζουν περισσότερες από 300 ιδιωτικές κινητές μονάδες διακομιδής ασθενών, παραβιάζοντας προκλητικά το ισχύον νομικό πλαίσιο που προβλέπει ότι οι διακομιδές ασφαλισμένων γίνονται χωρίς κόμιστρο, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ώστε «να σταματήσει το πάρτι της εκμετάλλευσης των ασθενών για την διακομιδή τους από και προς τις υγειονομικές Μονάδες».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο έχοντας δύο επιλογές.
«Είτε να περιμένουν έως και τρεις ημέρες για να διακομισθούν με το ΕΚΑΒ, είτε είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν λευκά ταξί ή ιδιωτικά ασθενοφόρα. Η “ταρίφα” για διακομιδή εντός του κάθε νομού κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ, ανάλογα την απόσταση. Η δε χρέωση για διακομιδή από νομό σε άλλο νομό μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «στοn βωμό του κέρδους και της αδυναμίας ανταπόκρισης τόσο των νοσοκομείων (κατάργηση κλάδου οδηγών) όσο και του ΕΚΑΒ, το οποίο ασχολείται κατά προτεραιότητα με τις επείγουσες διακομιδές συμβαίνουν τα εξής απίθανα:
«Κλινικάρχες επινοικιάζουν ασθενοφόρα σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους δρούν ανενόχλητα στο ΕΣΥ» και εξηγεί ότι «ιδιωτικές εταιρείες για να ξεφύγουν από τις απαγορεύσεις τού νόμου βρήκαν πατέντα και ονόμασαν τα ασθενοφόρα “λευκά ταξί”, τα οποία είναι εφοδιασμένα με καροτσάκι και ασανσέρ για να ανεβάζουν τους ασθενείς. Δεν διαθέτουν φορείο για να μοιάζουν με ταξί. Έτσι χειρουργημένοι ασθενείς που πρέπει να βρίσκονται σε ακινησία και να μεταφερθούν σπίτι τους με φορείο, αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά “λευκό ταξί” και μεταφέρονται σε καρότσι με κίνδυνο υποτροπής των τραυμάτων που φέρουν». Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία στο σπίτι τους και λαμβάνουν υψηλό κόμιστρο, αν και απαγορεύεται τέτοια χρήση».
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, σημειώνει η Ομοσπονδία, άδεια ασθενοφόρου για τη μεταφορά ασθενών διατίθεται σε ιδιωτικές κλινικές, επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξειδικευμένα για τη μεταφορά εξεταζόμενων σε αυτά, σε μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, σε προνοιακές μονάδες και ασφαλιστικές εταιρίες για τη μεταφορά ασφαλισμένων χωρίς την άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου.
«Ρητά ο νόμος αναφέρει ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση ασθενών δικαιούχων από τους νόμιμους κατόχους των ασθενοφόρων, χωρίς κόμιστρο», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.