Πώς στην Κινέττα δεν θρηνήσαμε ζωές όπως στο Μάτι
ΙΝΤΙΜΕ

Πώς στην Κινέττα δεν θρηνήσαμε ζωές όπως στο Μάτι

Στους λόγους για τους οποίους –ευτυχώς- δεν θρηνήσαμε και στην Κινέττα ανθρώπινες ζωές αναφέρθηκαν οι υπεύθυνοι της Πολιτείας για τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή, στην κατάθεσή τους στον εισαγγελέα που διεξάγει τη μεγάλη έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου στην Αττική.

Στην κατάθεσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, που κλήθηκε να εξεταστεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για τις φωτιές της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Κινέττα, φέρεται να υποστήριξε κατηγορηματικά ότι για τη διάσωση των κατοίκων αρμοδιότητα και απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο κ.Φιλίππου, ο οποίος εκείνη την ημέρα απουσίαζε και βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή της αρμοδιότητάς του την επομένη, αναφερόμενος στην έκταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε την Κινέττα υποστήριξε, ότι «πρακτικά δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω του μεγέθους της ταχύτητας και της σφοδρότητας της φωτιάς».

«Η πληροφόρηση που είχα», τόνισε, «ήταν ότι το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί».

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής προσκόμισε στον εισαγγελέα έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από όπου προκύπτει η ταχύτητα των ανέμων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, όπου αναφέρονται πέντε επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Από τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων προκύπτει, ότι σε αντίθεση με το Μάτι, όπου θρηνήσαμε τους 99 νεκρούς, στην περίπτωση της Κινέττας υπήρξαν όργανα της Πολιτείας που έδρασαν αν μη τι άλλο έγκαιρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα που ακολουθούν από καταθέσεις αρμοδίων:

Αστυνομικός στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής: «Ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου, διατάχτηκε η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους. Δύο με τρεις ώρες διήρκεσε η εκκένωση όλων αυτών των οικισμών και μία δύναμη 20-25 άνδρες. Η ΓΑΔΑ είχε στείλει στην περιοχή και δύο ομάδες ΔΙΑΣ για ενίσχυση.

Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν. Στον οικισμό Πανόραμα, η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του!».

Η σφοδρότητα του ανέμου εκτιμάται από τον μάρτυρα αστυνομικό, ότι έφθασε τα 11 μποφόρ.

Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρόεδρος του τοπικού συντονιστικού οργάνου (σ.σ. σε αυτό συμμετέχουν ο διοικητής της Πυροσβεστικής, ο διοικητής της Τροχαίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο διοικητής της Αστυνομίας), υποστήριξε πως ενημερώθηκε γύρω στις 12:00 για τη φωτιά και έτρεξε αμέσως να ενημερώσει τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Γύρω στις 1:30, όταν ξέφυγε η κατάσταση, έδωσε εντολή για εκκένωση.

«Άλλαξε το μέτωπο, και εκτίμησα ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους. Η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις», ανέφερε σχετικά.

Loading