Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, και της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός στα 39ο-141ο Δημοτικά Σχολεία και 97ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.
«Αγαπητά μας παιδιά, είμαστε όλοι κοντά σας σήμερα στη γιορτή, στη χαρούμενη αυτή εδώ ατμόσφαιρα. Ξεκούραστοι πια από το καλοκαίρι έρχεστε με πολλή όρεξη για τα μαθήματά σας στο άνοιγμα του σχολείου. Είμαστε κοντά σας, εδώ, όλοι, οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας, το υπουργείο Παιδείας, οι φίλοι σας. Ήρθαμε για να χαρούμε την έναρξη των μαθημάτων σας και να τελέσουμε τον αγιασμό της εκκλησίας μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Όπως ακούσατε στην ακολουθία, αν θέλετε να δείτε ποιο είναι το νόημα το βαθύτερο των λέξεων, η ευχή η κεντρική ήταν να γίνετε σοφοί και τόνισαν ότι υπάρχουν στον κόσμο και στην πορεία μας δύο ειδών σοφίες, εκείνη που βγαίνει από το σχολείο, τα γράμματα, διά της εμπειρίας της ζωής και η γνώση γενικότερα. Είναι απαραίτητα αυτά τα στοιχεία, είναι πράγματα, τα οποία πρέπει να τα επιδιώκουμε γιατί μας χρειάζονται στη ζωή μας».
«Δεν υπάρχει μόνο, όμως, η ανθρώπινη σοφία αλλά είναι και η σοφία η άνωθεν κατερχομένη, η σοφία που κατεβαίνει με ένα δικό της τρόπο από τον ουρανό, από την επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Κι εκεί ακριβώς που συναντιούνται τα δύο είδη της σοφίας, της ανθρώπινης και της θεϊκής σοφίας, εκεί γίνεται ο χαριτωμένος άνθρωπος, ο χαρισματούχος. Κι αυτό το σχολείο εδώ πέρα και η πολιτεία μας και η οικογένεια και η εκκλησία μας αυτό θέλουμε και αυτό επιδιώκουμε, τα παιδιά μας, δηλαδή εσείς, να γίνετε χαρισματούχοι, να πάρετε προσόντα, τάλαντα στη ζωή σας, αλλά να μην είναι μονομερή, να βαραίνουν από ένα μέρος, και τα δύο, και την ανθρώπινη σοφία που βγαίνει από αυτά τα σχολεία και από τον κόπο στη ζωή, αλλά και τη σοφία την άνωθεν κατερχομένη. Αυτή είναι και η ευχή όλων μας και της πατρίδας μας, της υφυπουργού, των δασκάλων, των γονέων και των φίλων σας θα λέγαμε γενικότερα. Και έτσι σας θέλουμε, προικισμένους, φωτισμένους, να πορευτείτε στη ζωή σας», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι σας κάνουμε ένα δικό μας δώρο, ένα κέντρο μουσικής παιδείας, ένα σχολείο μουσικής παιδείας, κάτι που χρειάζεται σαν προσθήκη στα προσόντα, στην πορεία στη ζωή. Μέσα από την καρδιά μου, σαν πνευματικός πατέρας, σας εύχομαι υγεία, δύναμη, προκοπή και σοφία δύο ειδών, και τη σοφία του ανθρώπου και τη σοφία του Θεού».
Να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς «η πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια», προέτρεψε τους μαθητές, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού τη. «Όλοι είμαστε εδώ για τα παιδιά, οι γονείς που έχετε έρθει εδώ με την αγωνία της πρώτης μέρας, οι εκπαιδευτικοί, οι συνάδελφοι, ξέρω την αγωνία σας για την αρχή της χρονιάς, ξέρω όμως και την όρεξή σας. Πριν από λίγα χρόνια στεκόμουν κι εγώ στην ίδια θέση που στεκόσαστε κι εσείς», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη. Ακόμη, απευθυνόμενη στα παιδιά είπε: «Ξέρω ότι είστε μικρά στο νηπιαγωγείο, ξέρω ότι ξεκινάτε τώρα το δημοτικό, με πολλή όρεξη να μάθετε πράγματα, στη δευτέρα, στην τρίτη, στην τετάρτη, στην πέμπτη και στην έκτη που ξέρετε ότι την επόμενη χρονιά θα ετοιμάζεστε για το μεγάλο σχολείο, το γυμνάσιο, ξέρω, επίσης, ότι ανυπομονείτε να μπείτε σήμερα μέσα στην τάξη».
Παράλληλα, η υφυπουργός επισήμανε: «Πρώτα από όλα θέλω να δώσετε φέτος τον καλύτερο σας εαυτό. Πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι στο τέλος της χρονιάς να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας, ότι βάλαμε τον καλύτερο μας εαυτό και στα μαθήματα με τη δασκάλα μας και τον δάσκαλό μας αλλά και στα υπόλοιπα μαθήματα, σε οποιονδήποτε δάσκαλο, δασκάλα βρίσκεται απέναντί σας στην τάξη. Δεύτερη υπόσχεση, θα ανοίγεστε στη δασκάλα, στον δάσκαλο, στα παιδιά για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί ή σας στεναχωρεί. Θα πηγαίνετε στη δασκάλα, στον δάσκαλό σας να το λέτε και να αισθάνεστε αμέσως καλύτερα. Και το τρίτο πράγμα που θέλω να θυμάστε είναι ότι όπως μαθαίνετε από τους δασκάλους και τις δασκάλες σας, έτσι μαθαίνουν και οι δάσκαλοι από εσάς. Άρα είναι μία ζωντανή διαδικασία, η οποία θα σας δημιουργήσει ωραίες αναμνήσεις που κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να σας στερήσει».
«Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο νέο έτος. Το υπουργείο Παιδείας θα είναι ανοιχτό στο να ακούει τα ζητήματα, όταν φύγουν οι κάμερες και οι φωτογράφοι, έτσι ώστε τα ζητήματα που έχετε να γίνονται δικά μας. Θέλω να δώσετε ένα μεγάλο χειροκρότημα στον εαυτό σας για την προσπάθεια που θα κάνετε και να υποσχεθείτε ξανά ότι ναι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό αυτή τη χρονιά», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.
Ι. Καρδάρα