Στο κόκκινο έχει φτάσει η αγωνία των περίπου 95.000 μαθητών της Β’ Λυκείου και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ”ΕΘΝΟΣ” , καθηγητές σε λύκεια και φροντιστήρια δέχονται καθημερινά πλήθος ερωτήσεων από τους μαθητές, με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά όσον αφορά στις επιλογές που θα έχουν, αλλά κυρίως διότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο τέλος της φετινής χρονιάς θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη αγωνία.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και το πρόβλημα των νέων Τμημάτων, για τα οποία οι μαθητές δεν έχουν καμία ενημέρωση τόσο για το επιστημονικό αντικείμενό τους όσο και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ήδη, μέχρι στιγμής με την κατάργηση των ΤΕΙ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίου και Στερεάς Ελλάδας θα χαθούν για τους μαθητές των ΕΠΑΛ 1.143 θέσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως τις 2.000 θέσεις εφόσον το επόμενο διάστημα συνενωθούν και τα υπόλοιπα ΤΕΙ με πανεπιστήμια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας μεταθέτει τις ανακοινώσεις από μήνα σε μήνα, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν ακόμη και για τον Απρίλιο, αφού ο Κ. Γαβρόγλου δεν ανοίγει τα χαρτιά του όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τις απανωτές ερωτήσεις που δέχεται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης.
Τι έχουν λοιπόν να περιμένουν φέτος οι μαθητές της Β’ Λυκείου;
1. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου, υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης, με τις 10 προτιμήσεις τμημάτων, στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν.Φέτος, στο μηχανογραφικό θα υπάρχουν και νέα τμήματα
2. Όσον αφορά στους υποψήφιους οι οποίοι θα ήθελαν να σπουδάσουν σε κάποιο ΤΕΙ, από ότι φαίνεται δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς δεν θα έχει μείνει κανένα!
3. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
4. Οι μαθητές ξέρουν ότι οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου θα γίνονται σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών και ο βαθμός του απολυτηρίου θα προσμετράται στην εισαγωγή στα ΑΕΙ κατά 10%.
5. Ένα ερώτημα που εκκρεμεί είναι, εάν οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνίζονται σε μαθήματα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό τους πεδίο.