Συνεδριάζει η Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας

Συνεδριάζει η Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας

Έως το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη  10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή που θα το διαβουλευτεί, αποτελούμενη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσώπους της Βιομηχανίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου, τα Επιμελητήρια και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

“Η ελληνική κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει και θα επανασχεδιάσει το ενεργειακό μείγμα. Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί σημαντικός στρατηγικός παίκτης, που θα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους, με στόχο τη διασύνδεση, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του κλίματος”, επισήμανε.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και διανομή ενέργειας και συνολικά στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η ενεργειακή απεξάρτηση από τον άνθρακα θα προχωρήσει με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς από ό,τι στο παρελθόν. “Θα επιταχυνθεί η απεξάρτηση και αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για την περιοχή”, είπε.

Σε ό,τι αφορά την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο των μηχανισμών αδειοδότησης, καθώς, όπως πρόσθεσε, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο νέο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής επισήμανε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι υποδομές φυσικού αερίου, όπου θα προωθηθούν επενδύσεις.
“Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αμέριστη στήριξή του όχι μόνο τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου,  αλλά και σε υποδομές NLG και άλλων εναλλακτικών καυσίμων”, σημείωσε, υπενθυμίζοντας και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για εξαγωγές NLG και τη στρατηγική σημασία της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού  για την Ευρώπη. Παρατήρησε, δε, ως θετικό στοιχείο πως οι σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά αξιόλογες και παρά τις δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις “δεν εγκαταλείφθηκε ούτε μία χρονιά ο διάλογος στον τομέα της Ενέργειας”.

Ο κ. Θωμάς επισήμανε πως η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος προϋποθέτει και την ταχύτατη ανάπτυξη των δικτύων, με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιωτικοποιήσεις των διαχειριστών και διανομέων, τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο. Για το τελευταίο, μάλιστα, προανήγγειλε ανακοινώσεις πριν το τέλος του έτους. “Θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν οι ενεργειακές αγορές στην Ελλάδα”, τόνισε, εξηγώντας ότι στόχος είναι ο τελικός καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές και φθηνή ενέργεια.

Σχετικά τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωσή του ο κ.Θωμάς ανέφερε ότι “η θέση μας, μας δίνει την ευκαιρία να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο διασφάλιση της ασφάλειας λειτουργίας των υποδομών”. Γνωστοποίησε ότι η χώρα μας προτίθεται “να ξεκινήσει και να αυξήσει στην περιοχή τα έργα κοινού ενδιαφέροντος”, προβλέποντας ότι θα αυξηθούν τα έργα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και προσθέτοντας ότι “θα αποπειραθούμε, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε και έργα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα των ΑΠΕ”, αξιοποιώντας και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Για την ευόδωση των σχεδίων αυτών σημείωσε πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών των ενδιαφερομένων χωρών αλλά και στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading