Τελιγιορίδου: “Να μπει τέλος στο πάρτι των ελληνοποιήσεων”
INTIME

Τελιγιορίδου: “Να μπει τέλος στο πάρτι των ελληνοποιήσεων”

«Προμετωπίδα» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων χαρακτήρισε τη φέτα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Επισημαίνει ωστόσο ότι «η πιστοποίηση που κατάφερε να λάβει ως ΠΟΠ δεν είναι αρκετή και είναι μόνο τυπική, αφού στην πράξη παρουσιάζει προβλήματα και δεν εφαρμόζεται, κυρίως λόγω των απομιμήσεων».

Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο: «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν», που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia, η κ. Τελιγιορίδου επισήμανε ότι η ελληνική αιγοπροβατοτροφία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά «φέρνοντας εισροή εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ», λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάμε για το λευκό χρυσό».

Όμως, όπως τόνισε «εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε τη φέτα, στην οποία η χώρα μας έχει παράδοση από την αρχαιότητα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να την πάμε μακριά» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη «να μειωθούν φαινόμενα παρατυπιών και ελληνοποιήσεων γάλακτος, τα οποία εξαπατούν τους καταναλωτές και υπονομεύουν το προϊόν. Πρέπει να προστατέψουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του προϊόντος μας».

«Πρέπει να μπει τέλος στο “πάρτι των ελληνοποιήσεων”»

Αυτό επεσήμανε η κ. Τελιδιορίδου και πρόσθεσε «η φέτα χάνει έδαφος στη διεθνή αγορά όχι μόνο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από λευκά τυριά που “πλασάρονται” ως φέτα, αλλά και λόγω των κακών πρακτικών κάποιων Ελλήνων παραγωγών».

Μεταξύ άλλων, η ίδια αναγνώρισε εκ νέου το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Τονίζεται ότι βάσει των στοιχείων του 2017, η Ελλάδα παράγει 119.000 τόνους φέτας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% (+4% έναντι του 2016) και καλύπτοντας έτσι το 10% της ζήτησης στην ΕΕ, που εκτιμάται σε 500.000 τόνους ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εξαγωγές φέτας, τα έσοδα για την Ελλάδα ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, με επιπλέον 50.000 άτομα να απασχολούνται σε επιχειρήσεις προϊόντων σίτισης. Επισημαίνεται δε ότι η φέτα αποτελεί το κορυφαίο εξαγώγιμο ελληνικό τυρί και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση της λίστας των 200 τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής.

 

Loading