Την απαλλαγή των κατηγορουμένων της ΧΑ για την επίθεση στο «Συνεργείο» ζήτησε η εισαγγελέας

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων της ΧΑ για την επίθεση στο «Συνεργείο» ζήτησε η εισαγγελέας

Απαλλακτική πρόταση, βασισμένη στον νέο Ποινικό Κώδικα, υπέβαλε για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπουλη, το 2013, η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς -όπως ανέφερε- η εισήγησή της αφορά μόνο το δικονομικό σκέλος της υπόθεσης.

Για τη βίαιη επίθεση στον χώρο, μετά από μοτοπορεία της οργάνωσης στην Ηλιούπολη, λογοδοτούν συνολικά εννέα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο νυν ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, και ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, για τα αδικήματα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και οπλοφορίας.

Η εισαγγελέας ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων και ανέλυσε όλα τα αδικήματα υπό το νέο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα που -όπως σημείωσε- έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές: «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενους, καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα».

Όπως είπε η εισαγγελέας, με τα νέα δεδομένα του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί και η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Όμως, και με την μετατροπή, η νέα δίωξη θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη, αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Τόνισε, επίσης, πως για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’ όρου η ποινική δίωξη, σύμφωνα με τον νόμο 4411/2016.

Για την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, η εισαγγελέας επισήμανε πως εφόσον δεν προκύπτει από ιατροδικαστική έκθεση εάν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση, το δικαστήριο πρέπει να σχηματίσει κρίση από τις καταθέσεις. Η εισαγγελέας εκτίμησε πως οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι αντιφατικές και δεν προσδιορίζουν το μέγεθος των βλαβών του θύματος. «Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την ίδια, η βλάβη του παθόντα «δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ όρων». Συνακόλουθα, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν και από την ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, εφόσον παύει η δίωξη για το κύριο αδίκημα.

Τέλος, κατά την εισαγγελική λειτουργό και η οπλοχρησία δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανέναν, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα καταδίκης για τις κύριες πράξεις και επομένως δεν προκύπτει πως χρησιμοποιήθηκε το όπλο.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play