Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών δεν παρουσιάζει την ίδια επίδραση, όπως δείχνει μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Public Health».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 70.000 άτομα στη Σουηδία, οι συμμετέχοντες των οποίων είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους το 1997 και το 2009. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εξέτασαν την κατανάλωση ζάχαρης από γλυκά και ζαχαρούχα ποτά, καθώς και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις: δύο τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα της αορτής, κολπική μαρμαρυγή και στένωση της αορτής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι να πεθάνουν, να διαγνωστούν με καρδιαγγειακή πάθηση ή να φτάσουν στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης το 2019.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γλυκών ποτών είναι πιο επιβλαβής για την υγεία συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Επιπλέον, οι υψηλότεροι κίνδυνοι αρνητικής έκβασης για την υγεία εντοπίστηκαν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης γλυκών λιχουδιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιστασιακή κατανάλωση λιχουδιών μπορεί να σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στις διαφορετικές επιδράσεις των ποικίλων τύπων κατανάλωσης ζάχαρης.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.frontiersin.org/journals/public-health/articles/10.3389/fpubh.2024.1452085/full
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ