«Ζητώ την ψήφο στη βάση των ιδεών, των προτάσεων και των πολιτικών που τόσο ατομικά όσο και συλλογικά εκφράζουμε μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χωρίς να είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ασχολούμαι με την πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω συγκεκριμένο πυρήνα αξιών και ισχυρές απόψεις», τονίζει η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Χρίστινα Αλίρη, στη συνέντευξή της στην politic
–Γιατί με το ΠΑΣΟΚ και γιατί για την Ευρώπη;
Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί είμαι ΠΑ.ΣΟ.Κ, πιστεύω σε αυτό, στην ιδεολογία του, στην προσφορά του, στους ανθρώπους του. Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί είμαι και νιώθω προοδευτικός άνθρωπος, γιατί θέλω η χώρα να αποκτήσει σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και αυριο προοδευτική κυβέρνηση. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει προτάσεις, ασκεί έλεγχο, λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Τα τελευταία 20 χρόνια κυβέρνησε αυτοδύναμο μόνον τα 2 και αυτά υπό καθεστώς χρεοκοπίας – είπε την αλήθεια και τότε, πλήρωσε δυσανάλογο κόστος.
Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί έχει πρόταση για το μέλλον – πρόταση μεταρρυθμιστική, εθνικά υπεύθυνη, ευρωπαϊκή και φιλολαϊκή.
Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί δίνει μάχη για το Κράτος Πρόνοιας, το Κράτος Δικαίου, τους θεσμούς και την ελληνική περιφέρεια.
Και μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ με του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για μια ευρώπη περισσότερο ενωμένη, με συνοχή – πιο δημοκρατική και πιο κοντα στον ευρωπαίο πολίτη
-Ποιοι παράγοντες εκτιμάτε πως θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου;
H συμμετοχή στην κάλπη και η εμπέδωση του γεγονότος ότι με την ψήφο μας μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και την ζωή μας – αυτά είναι τα δύο στοιχεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο όμως και εντός Ελλάδας σωρεύεται μια δυσαρέσκεια – μια αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή η αίσθηση όμως δεν αρκεί. Αν οδηγήσει σε αποχή ή αν απο την άλλη δεν υπάρξει μια πολιτική πρόταση που θα την μετατρέπει σε εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης τότε θα παραμείνει μία απλή αίσθηση.
Ειδικά για την Ελλάδα, τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα. Παραθέτω ορισμένα :
αγοραστική δύναμη. Ειμαστε πανω μονο απο την Βουλγαρια
- η ακρίβεια τρώει το εισόδημα
- ορισμένοι τομείς στην Ελλάδα παρουσιάζουν υπερκέρδη ( τρόφιμα, ενέργεια)
- οι μεγαλοι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι. Ο κ. Μητσοτάκης τους διατηρεί για να μαζευει χρήματα και μετά να κάνει επιδοματικη πολιτική
- ολιγοπωλιακή διάρθρωση της ελληνικης οικονομίας. Αντι για ανταγωνισμό έχουμε καρτελ και υψηλες κερδοφοριες – πληθωρισμός απληστίας.
- το ΕΣΥ εχει αφεθει στην τυχη του. Υποστελεχωμενα νοσοκομεια, παλιες υποδομές, παλιος εξοπλισμος, κακες αμοιβες
- με το σταγονόμετρο οι επενδύσεις απο το Ταμειο Ανακαμψης
- το δημογραφικό. Οι Έλληνες γερνάνε και λιγοστεύουν. Ηλικιακή διάμεσος 47 ετών. 1.34 παιδιά ανα γυναίκα. Έρευνες μας δείχνουν 8 εκατομμύρια σε λίγες δεκαετίες. Και βέβαια δημογραφικό σημαίνει πρόβλημα οικονομικό, ασφαλιστικο, γεωπολιτικο
- Το στεγαστικό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ το ανέδειξε στον δημόσιο διάλογο.
- Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τρομακτικά τα τελευταία χρόνια – το ίδιο και οι τιμές για απόκτηση κατοικίας.
- Η λειτουργία Δημοκρατίας και θεσμών και η αποδυνάμωση του κράτους δικαιου.
Όλα αυτά είναι καθοριστικά και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πάνω από την κάλπη
-Σας ενοχλεί που κάποιοι συνυποψήφιοι σας έχουν το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας;
Με ενοχλεί μόνον η μιντιακή κυριαρχία της Κυβέρνησης – πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα – που αλλοιώνει την δημοκρατική λειτουργία, δημιουργεί σημαντικές ανισορροπίες και πλήττει την έννοια της ισότητας, της αναλογικότητας διαμορφώνοντας συνθήκες υποχώρησης του πλουραλισμού. Όλοι οι υποψήφιοι, όλων των κομμάτων έχουν την δική τους πολιτική, επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή και αυτό δεν αλλάζει. Δεν θα μπορούσαμε όλοι να ξεκινάμε από την ίδια γραμμή αφετηρίας – το ζήτημα όμως είναι να έχουμε όλοι μια ελάχιστη δυνατότητα προβολής των θέσεών μας.
-Τι διακυβεύεται στην επόμενη πενταετή θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών;
Πολιτική ενοποίηση, γεωπολιτική αναβάθμιση, κοινές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, επισιτιστική ασφάλεια, νέα βιομηχανική πολιτική, περισσότερο κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη, επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία και σημαντική επένδυση στις δημόσιες υποδομές. Αυτά πιστεύω ότι πρέπει να δει η Ε.Ε τα επόμενα χρόνια γιατί οι προκλήσεις του 21ου αιώνα είναι πολλές και μεγάλες. Πλέον ο κόσμος μας γίνεται πολυπολικός και εμείς πρέπει αφενός να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον λανθάνοντα ανταγωνισμό χωρίς όμως να απωλέσουμε τα χαρακτηριστικά που μας έχουν καταστήσει έναν σημαντικό φάρο στην ανθρωπότητα – ειρήνη, δημοκρατία, δικαιώματα, αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο και προστασία περιβάλλοντος.
Με μια φράση – πιστεύω ότι την επόμενη 5ετία διακυβεύεται η δυνατότητα της Ένωσης να προχωρήσει ουσιαστικά στην ενοποίηση απαντώντας στις ανωτέρω προκλήσεις ή να υποχωρήσει σε μια ατελή ένωση κρατών με φυγόκεντρες τάσεις.
-Γιατί θέλετε να γίνετε ευρωβουλευτής και γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;
Ζητώ την ψήφο στη βάση των ιδεών, των προτάσεων και των πολιτικών που τόσο ατομικά όσο και συλλογικά εκφράζουμε μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χωρίς να είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ασχολούμαι με την πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω συγκεκριμένο πυρήνα αξιών και ισχυρές απόψεις. Ανήκω στην μεγάλη οικογένεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών και πιστεύω σε προοδευτικές πολιτικές. Προσόν μου είναι το γεγονός ότι εργάζομαι, έχω ένσημα, ότι είμαι γυναίκα εργαζόμενη άρα γνωρίζω την πρόκληση αυτή και τέλος ότι είμαι και μητέρα. Έχω σπουδάσει, έχω εργαστεί σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, έχω και αυτοδιοικητική εμπειρία και μια γενικότερη αίσθηση καθήκοντος όταν ασχολούμαι με τα κοινά. Θα ήθελα να ασχοληθώ με τα ζητήματα της κοινωνικής προστασίας και της γυναικείας επιχειρηματικότητας – για την Ελλάδα θα με ενδιέφερε η χάραξη πολιτικών για την οικογένεια γιατί εκτιμώ ότι το χάσμα ανάμεσα στην οικογενειακή ζωή και την εργασιακή – κοινωνική ζωή στη χώρα μας είναι τεράστιο με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στη δημογραφία.
*Η Χριστίνα Αλίρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Κιλκίς, και μεγάλωσε στη Βοιωτία. Σπούδασε στο Χημικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μικροβιολογία Υδάτων στην Ιατρική Πατρών. Ως φοιτήτρια, διετέλεσε υπεύθυνη της ΠΑΣΠ Χημικού και μέλος του γραφείου σχολής της ΠΑΣΠ ΣΘΕ. Το 2006 εκλέχθηκε νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό που στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Το 2010 ήταν υποψήφια Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το 2023 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Ωραιοκάστρου και σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Βιβλιοθήκης. Έχει εργαστεί, παλαιότερα, ως χημικός και σήμερα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Ωραιόκαστρο. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη.