Αλλαγές στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα: Η παρέμβαση του Γ. Μπολέτη για το 2025

Αλλαγές στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα: Η παρέμβαση του Γ. Μπολέτη για το 2025

Το κανονιστικό πλαίσιο για δωρεά οργάνων από κυκλοφορικό θάνατο, το οποίο έχει νομοθετηθεί από το Μάρτιο του 2023 αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη στην Ελλάδα, είναι σε διαδικασία προετοιμασίας, δηλώνει σε συνέντευξή του ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης. Μέσα στο 2025, θα αποτελέσει έναν ακόμη λόγο που θα αυξηθεί η δωρεά οργάνων στη χώρα μας, η οποία φέτος καταγράφει ρεκόρ όλων των εποχών. Ο καθηγητής αναφέρει ότι η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου.

Ο πρόεδρος του Ωνασείου παραχωρεί συνέντευξη με αφορμή το 6ο Transplant Masterclass, το εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Domotel Kastri, από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Νοσοκομείου. Φέτος, προετοιμάζουμε τη μεταμοσχευτική κοινότητα στην Ελλάδα για να προχωρήσουμε στις μεταμοσχεύσεις από κυκλοφορικό θάνατο. Στο σεμινάριο συμμετέχει ισπανική ομάδα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες δωρεάς ανάλογα με τα υψηλά ποσοστά που παρατηρούνται στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χώρα μας έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια σταθερή και σημαντική αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Φέτος, έχουμε φτάσει δέκα δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ πέρσι οι δότες ήταν 8,3 ανά εκατομμύριο. Ο Μπολέτης επισημαίνει ότι, παρά την πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του ευρωπαϊκού μέσου όρου για τους αποβιώσαντες δότες.

Η δωρεά από ζώντες δότες είναι επίσης σε υψηλά ευρωπαϊκά επίπεδα, με σημαντική αύξηση των μεταμοσχεύσεων από το Λαϊκό νοσοκομείο. Η συνεχής προσπάθεια και η συνεργασία των γιατρών των ΜΕΘ έχουν συμβάλλει στην αύξηση των δωρεών. Ο πρόεδρος τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε ενήμεροι και να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση για τη βελτίωση των διαδικασιών.

Loading

Play