Οκτώ παιδικά ιχνογραφήματα εκτίθενται σε μία ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης, αποκαλύπτοντας επώδυνες παιδικές εμπειρίες κακοποίησης, σχολικού εκφοβισμού, πένθους, φόβου και θανάτου στην πρώτη πλήρως προσβάσιμη ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής με τίτλο (Α)ΟΡΑΤΟ ΤΡΑΥΜΑ, που παρουσιάζει η οργάνωση MYARTIST. Τα σκίτσα, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των παιδιών, αποτυπώνουν την κλεμμένη παιδική ηλικία και το βιωμένο τραύμα. Καθώς τα σημάδια έρχονται στην επιφάνεια, το αόρατο γίνεται ορατό και σοκάρει. Η έκθεση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το παιδικό τραύμα και την παροχή βοήθειας για την έγκαιρη αναγνώρισή του από γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντίστριες/-στές.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του πολιτιστικού οργανισμού MYARTIST, Δρ Σοφία Μαστροκούκου, «το παιδικό ιχνογράφημα αναφέρεται στις ζωγραφιές που δημιουργούν παιδιά, κυρίως μικρής ηλικίας. Είναι ένα μέσο με το οποίο εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις ή τις εμπειρίες τους». Μέσα από τα σχέδια, τις φιγούρες και την επιλογή των χρωμάτων μπορούμε να κατανοήσουμε πολλά για το συναιθηματικό κόσμο και την προσωπικότητα ενός παιδιού. Η ζωγραφιά που θα κάνει ένα παιδί μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος έκφρασης για μια τραυματική εμπειρία που έχει βιώσει. Τότε είναι που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια και να χρησιμοποιήσουν το ιχνογράφημα ως αφορμή για συζήτηση με το παιδί, να το αγκαλιάσουν και να του προσφέρουν τη συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη που έχει ανάγκη.
«Το παιδικό ιχνογράφημα», τονίζει η Σοφία Μαστροκούκου, «μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ψυχολογική κατάσταση ενός παιδιού, καθώς λειτουργεί ως καθρέφτης του εσωτερικού του κόσμου». Πολύ συχνά, ένα παιδί, μέσω της ζωγραφιάς του, θέλει να επικοινωνήσει χωρίς λόγια μια τραυματική εμπειρία που είχε στη ζωή του, όπως η κακοποίηση ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Οι μορφές και τα σχήματα που θα δημιουργήσει μπορούν να φανερώσουν τις βαθύτερες ανησυχίες και φοβίες του, την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν γύρω του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά να δημιουργούν και να ζωγραφίζουν ελεύθερα.
Η έκθεση είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ξεναγηθούν ψηφιακά στις ζωγραφιές των παιδιών και να ακούσουν τις σχετικές αφηγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική (International Sign). Για την ανάλυση των ιχνογραφημάτων αναζητήθηκαν γνήσια ουδέτερες και συμπεριληπτικές λύσεις σύμφωνα με τα πρότυπα του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση (Universal Design for Learning) και τον Οδηγό Χρήσης Ουδέτερης ως προς το Φύλο Γλώσσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ: https://bit.ly/47BVbV8.