Αναβάθμιση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με νέο κτήριο υποστηρικτικών χρήσεων

Αναβάθμιση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με νέο κτήριο υποστηρικτικών χρήσεων

Το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Daniel στο κτήριο του Αθανασακείου Μουσείου Βόλου, προχωρά στην κατασκευή νέου κτηρίου με την πολύτιμη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Το νέο κτήριο θα συγκεντρώνει όλες τις υποστηρικτικές και βοηθητικές χρήσεις, αναβαθμίζοντας τις λειτουργίες του Μουσείου και προσαρμόζοντάς το στις σύγχρονες μουσειακές ανάγκες. Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το οποίο είναι ισόγειο, λιθόκτιστο νεοκλασικό κτήριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. και επτά χώρους έκθεσης, βρίσκεται στην παραλία, στο πάρκο του Αναύρου. Είχε ιδρυθεί για τη στέγαση και έκθεση επιτύμβιων στηλών ελληνιστικών χρόνων από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που ήρθαν στο φως στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το μουσείο, το οποίο κτίστηκε το 1909 με χρήματα του Αλέξιου Αθανασάκη από την Πορταριά Πηλίου, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, καθώς συνδέεται με τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων της. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον Daniel, τα οποία έχουν αποκατασταθεί, η υλοποίηση του νέου κτηρίου είναι επιτακτική για την εξυπηρέτηση των υποστηρικτικών λειτουργιών του μουσείου.

Η αναβάθμιση του Μουσείου θα υλοποιηθεί χάρη στη γενναιοδωρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟ και της ΕΕΕ. Η υπουργός ευχαρίστησε την ΕΕΕ και την Πρόεδρό της, Μελίνα Τραυλού, για την άμεση ανταπόκριση και την εξαιρετική συνεργασία.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η αρχιτεκτονική πρόταση περιλαμβάνει την απομάκρυνση εργοταξιακών οικίσκων και τη δημιουργία νέου κτηρίου που θα επιτρέπει τη συνολική θέα του παλαιού κτηρίου από τους κεντρικούς δρόμους. Το έργο προβλέπει τη διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου σε δύο επίπεδα, με το κάτω επίπεδο να προορίζεται για υπαίθρια γλυπτοθήκη και χώρο πρασίνου.

Η σύνθεση του νέου κτηρίου αναπτύσσεται σε τρία διακριτά τμήματα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και των ερευνητών, περιλαμβάνοντας εκδοτήριο εισιτηρίων, χώρους για φυλακτικό προσωπικό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρους εργαστηρίων.

Loading

Play