Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τμημάτων της οχύρωσης του Κάστρου Καλαμάτας, σύμφωνα με εγκεκριμένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη. Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης του μνημείου, με στόχο την αισθητική βελτίωση, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζονται περιλαμβάνουν την αισθητική υποβάθμιση του Κάστρου, τη σχεδόν καθολική απώλεια μορφολογικών στοιχείων της οχύρωσης, καθώς και την έντονη βλάστηση και βιολογική φθορά. Παρατηρείται αλλοίωση του χαρακτήρα του Κάστρου, κυρίως από τις παρεμβάσεις που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα. Υπάρχουν ρηγματώσεις και τοπικές αποδιοργανώσεις της λιθοδομής σε αρκετά τμήματα των τειχών, τα οποία δεν είχαν υποβληθεί σε προγενέστερες επεμβάσεις.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι η ολοκλήρωση των έργων αναδιαμόρφωσης και ανάπλασης της πύλης εισόδου του Κάστρου, καθώς και η τοποθέτηση αναβατορίου για ΑμεΑ, έχει επιλύσει σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας. Στο σχέδιο για το Κάστρο της Καλαμάτας περιλαμβάνονται και έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας, καθώς και φωτιστικής ανάδειξης του μνημείου. Επίσης, οι προτάσεις αποκατάστασης, που προκύπτουν από τις μελέτες, στοχεύουν στην αποκατάσταση των βασικών στοιχείων παθολογίας του μνημείου καθώς και στις αιτίες που τα προκαλούν.
Το Κάστρο διαρθρώνεται γύρω από έναν τυπικό μεσαιωνικό οχυρό, με δύο αμυντικούς περιβόλους, περιλαμβάνοντας έναν ισχυρό Ακρόπυργο με θολοσκέπαστη δεξαμενή. Ο εξωτερικός περίβολος προστατεύει μια μεγαλύτερη περιοχή, ενώ τα τείχη ακολουθούν τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι προτάσεις της μελέτης στοχεύουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, διασφαλίζοντας την ασφαλή επισκεψιμότητά του. Η αρχιτεκτονική πρόταση περιλαμβάνει την αποκατάσταση της δομητικής συνοχής του τείχους και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση του μνημείου.