Στιγμές από τη ζωή και το τεράστιο έργο του δημοσιογράφου Πάνου Γεραμάνη και των ανθρώπων του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι σφράγισαν την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού και όχι μόνο, σε μια περίοδο μεγάλων και σημαντικών εξελίξεων στη χώρα, αναδεικνύονται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο μέσα από την ταινία «Λαϊκοί Βάρδοι – Στιγμές από την Ζωή τους και την Ζωή μας», που προβάλλεται σήμερα στις 17.45, στον κινηματογράφο Newman (παλιά Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αμπελόκηποι – μετρό Πανόρμου).
Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το σενάριο και την πολύ προσεγμένη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Κουτσανδρέας, ενώ μέγας χορηγός της δημιουργίας είναι ο Δήμος Χαλανδρίου μαζί με την ΕΡΤ. Η ταινία παρουσιάζει με ευαισθησία, αλλά και με διεισδυτική ματιά την πορεία του Πάνου Γεραμάνη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ντοκουμέντο, καθώς περνάει έντεχνα σημεία της γενικότερης ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδίως της σημαντικής δεκαετίας του ’60.
Εκεί, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, που καθημερινά για 16 χρόνια, ο Πάνος Γεραμάνης επέλεγε από τη βαρυφορτωμένη τσάντα του, τους δίσκους και το υλικό για να δημιουργεί τις εκπομπές των θρυλικών «Λαϊκών Βάρδων». Στην ταινία ακούγεται πληθώρα μικρών αποσπασμάτων αυτής της εκπομπής, όπου παρελαύνουν γνωστές αλλά και παραγνωρισμένες φωνές του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου.
Ο αξέχαστος δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης μέσα από μια πορεία ζωής συνομιλεί με ξεχασμένους ήρωες του Λαϊκού Τραγουδιού και ανασύρει στιγμές απ’ τη ζωή τους και τη ζωή μας προσπαθώντας να καταγράψει και να αναβιώσει εικόνες και αξίες μιας εποχής που έχει για πάντα χαθεί. Στενοί φίλοι και συνεργάτες του δημοσιογράφου περιγράφουν στιγμές από τη ζωή του και το εμβληματικό αυτό έργο. Οι χίλιες περίπου αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τη ζωή και την καριέρα του χρησιμεύουν σαν οδηγοί στην εμβριθή και πολύπλευρη προσωπικότητα του Γεραμάνη.
Τέλος, στην ταινία αποτυπώνεται το πώς ακόμη και σήμερα -σχεδόν 20 χρόνια από το θάνατό του- μια τεράστια απώλεια μετατράπηκε χωρίς δυσκολία σε ένα ετήσιο μνημόσυνο – μάζωξη μουσικής και οινοποσίας για την αναβίωση των υπέροχων αυτών στιγμών, που ο Γεραμάνης απλόχερα μοίραζε στη ζωή του.