Σαν πάγος που τσουρουφλίζει, τσαλαβουτά στη φημισμένη Φοντάνα ντι Τρέβι, θαμπώνοντας τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και δημιουργώντας παγκόσμια ταραχή, καθώς φαντάζει ως το πιο επιθυμητό άγαλμα του μπαρόκ σιντριβανιού, στο οποίο, λες και ήξεραν, οι δημιουργοί του Νικόλα Σάλβι και Πιέτρο Μπράτσι, είχαν αφήσει χώρο για να ενσωματωθεί μία εμβληματική αναπαράσταση του μεγαλείου της Αιώνιας Πόλης και της αιώνιας γυναίκας.
Η Ανίτα Έκμπεργκ, παρότι έπαιξε σε πολλές ταινίες, θα μείνει στην ιστορία ως η Αμερικανίδα σταρ σεξοβόμβα Σίλβια Ρανκ, στην ανεπανάληπτη αριστουργηματική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «La Dolce Vita». Η Έκμπεργκ επισκιάζει ακόμη και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, το άλτερ έγκο του «maestro», στην ταινία που αναδεικνύει μοναδικά την παρακμή της ρωμαϊκής αριστοκρατίας.
Λέγεται ότι όταν ο Φελίνι συναντήθηκε με τη Σουηδέζα ηθοποιό το 1959 στην Πιάτσα ντι Σπάνια, έμεινε άναυδος, σχεδόν αποχαυνωμένος μόλις την είδε από κοντά. Όπως εξομολογήθηκε σε στενούς συνεργάτες του, τη σύγκρινε με έναν «πανίσχυρο πάνθηρα, μια λέαινα περήφανη για την καλή της υγεία». Ήταν η σεξουαλικότητα που ξεπερνούσε κάθε φαντασία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η φύση έκανε πάλι το θαύμα της.
Ανακοινώνοντας 10 χρόνια από τον θάνατό της, η Ανίτα Έκμπεργκ παραμένει ένα σύμβολο – όχι μόνο του σεξ – των κορυφαίων στιγμών της κινηματογραφίας.
Η Ανίτα Έκμπεργκ, γεννημένη στο Μάλμε της Σουηδίας το 1931, θα είναι το έκτο από τα οκτώ παιδιά μίας αυστηρής προτεσταντικής οικογένειας. Αφού θα στεφθεί Μις Σουηδία το 1950, θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος, κερδίζοντας την εκτίμηση των κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ.
Καθώς η καριέρα της προχωρούσε, ο έρωτας της ζωής της θα είναι ο Τζιάνι Ανιέλι, με τον οποίο διατήρησε ερωτική σχέση για χρόνια, ενώ ο πρώτος της γάμος έγινε το 1956 με τον Βρετανό ηθοποιό Άντονι Στιλ.
Ωστόσο, η Έκμπεργκ δεν επέστρεψε ποτέ στην Αμερική, έπειτα από την τεράστια επιτυχία της με τον Φελίνι, κάνοντας αρκετές ευρωπαϊκές ταινίες, πάντα με την εκπληκτική της εμφάνιση να την ακολουθεί.
Θα πεθάνει πάμφτωχη στη Ρώμη, έπειτα από επιπλοκές χρόνιων ασθενειών, με την κηδεία της να γίνεται στη Λουθηρανική-Ευαγγελική εκκλησία της ιταλικής πρωτεύουσας.
Η Έκμπεργκ θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα στα νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι, αλλά και ως ένα δυναμικό και «άτακτο» κορίτσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ