Αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό – Δεν θα μπορούμε να κολυμπάμε ούτε στο Αϊβαλί, ούτε στη Σμύρνη

Αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό – Δεν θα μπορούμε να κολυμπάμε ούτε στο Αϊβαλί, ούτε στη Σμύρνη

Ανησυχία και εμπρηστικές δηλώσεις για τα 12 ναυτικά μίλια και τον “χάρτη-σκάνδαλο” της Αθήνας

Αναταράξεις στον δημόσιο λόγο της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Ελλάδας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες» της Αθήνας και να υποστηρίζουν ότι με τον ελληνικό χάρτη «δεν θα μπορούμε να κολυμπήσουμε ούτε στο Αϊβαλί, ούτε στη Σμύρνη».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Haber Global χαρακτηρίζει τις ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο «προκλητικές», ενώ υπενθυμίζει τη σταθερή τουρκική θέση πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αποτελεί αιτία πολέμου (casus belli). Παράλληλα, αμφισβητεί τη νομιμότητα της ελληνικής θέσης πως ακόμη και μικρά νησιά μπορούν να παράγουν πλήρη θαλάσσια δικαιώματα.

Η εφημερίδα Hurriyet αποκαλεί τον χάρτη της Αθήνας «σκάνδαλο», υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τις τουρκικές θέσεις, τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ελληνικός σχεδιασμός βασίζεται στις θέσεις ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, διαθέτουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όπως αναφέρεται, ο χάρτης θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον λεγόμενο «χάρτη της Σεβίλλης».

Το θέμα σχολιάζεται και από την Sozcu, η οποία κάνει λόγο για «χάρτη 12 μιλίων» που κινδυνεύει να μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη», ενώ επικρίνει την Άγκυρα ότι παρακολουθεί «παθητικά» τις κινήσεις της Ελλάδας. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως παρότι το κείμενο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού χαρακτηρίζεται τεχνικό και περιβαλλοντικό, η ελληνική πλευρά τον αξιοποιεί για να «κατοχυρώσει μέγιστες αξιώσεις» σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις, πρόκειται για μια απόπειρα της Αθήνας να ενισχύσει τις πάγιες διεκδικήσεις της μέσω ευρωπαϊκών θεσμών, εγγράφοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο Ε.Ε. έναν «χάρτη-θέση» που προδιαγράφει ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Loading

Play