Με ποιο σπουδαίο υδραυλικό έργο της αρχαιότητας μπορεί να σχετίζεται ένας πήλινος αγωγός που βρέθηκε στις Αχαρνές, δίπλα σε ένα περίπλοκο υδραυλικό σύστημα λεξευμένο στον φυσικό βράχο; Ποια ήταν, τελικά, η χρησιμότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων; Ποιες πρωτοποριακές οικοδομικές λύσεις εφαρμόστηκαν στο συγκρότημα κτιρίων της Παναγίας Καταπολιανής στην Πάρο; Ποια ήταν η στρατιωτική τεχνολογία στα τέλη της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο και ποιες μελισσοκομικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα;
Σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα και τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας, στο συνέδριο που ξεκινά αύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για το 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Διερεύνησης της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από 19 έως 21 Νοεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για πρώτη φορά θα μεταδοθούν ταυτόχρονα στο αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ. Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση επιστημονικών εργασιών που αφορούν την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία από τις απαρχές μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις:
Η ‘Αννα Μιχαηλίδου, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τίτλο ανακοίνωσης «Η αναζήτηση της σχέσης γραφής και κεραμικής τεχνολογίας στο Ακρωτήρι Θήρας» θα αναφερθεί σε δύο αγγεία από το Ακρωτήρι Θήρας που «φέρουν αμφότερα στην ίδια -εμφανή- θέση, χαραγμένα με επιμέλεια πριν από το ψήσιμο, από ένα σημείο γραφής της Γραμμικής Α γραφής.
«Η πανοπλία των Δενδρών. Προσεγγίσεις στην επιχειρησιακή της λειτουργία», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης των Σπυρίδωνα Μπάκα από το Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας και Δημητρίου Κατσίκη, αρματοποιού αρχαίων όπλων, από το Πανεπιστήμιο Wageningen. Η πανοπλία των Δενδρών, που ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Paul Åström και τον Δρ. Νικόλαο Βερδελή, χρονολογείται στην Υστεροελλαδική ΙΙΒ περίοδο και εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργικότητα και τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πολεμιστής θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει.
Η Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου, διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Κερματίων μεταμορφώσεις. Από τα σφάλματα παραγωγής στις μεθόδους ελέγχου», θα μιλήσει για τα νομίσματα που παρουσιάζουν κάποιου είδους παραμορφώσεις.
«Ο κτιστός καμαροσκεπής μακεδονικού τύπου τάφος στο Περιβόλι Σπερχειάδος. Η αρχιτεκτονική ενός μνημείου μείζονος σημασίας κτισμένου κατά την εποχή άνθησης της μακεδονικής κυριαρχίας», είναι ο τίτλος ομιλίας της Αριστέας Παπασταθοπούλου, Δρ αρχαιολόγος, αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
* Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου.