«Το Κίνημα Δημοκρατίας έρχεται να καλύψει το κενό στην πολιτική ζωή του τόπου μας και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του. Αποτελεί τη νέα ελπίδα, που ενώνει, εμπνέει και κινητοποιεί τον κόσμο», υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στην politic.gr, η Χαρά Καφαντάρη.
Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Σε αυτό το πλαίσιο, το ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής Δυτικής Αθήνας εκτιμά πως όποια συνεργασία προταθεί «από τα πάνω» και η οποία δεν έχει ισχυρή βάση στην κοινωνία οδηγείται στην αποτυχία, γι’ αυτό και το κόμμα της κινείται μακριά από αυτές τις παλαιοκομματικές λογικές.
Την ίδια ώρα, η κυρία Καφαντάρη αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ, ωστόσο τονίζει πως το Κίνημα Δημοκρατίας απευθύνεται και στους πολίτες του συντηρητικού χώρου που δυσανασχετούν από τις ακολουθούμενες πολιτικές και πιστεύουν στις δημοκρατικές αξίες και θεσμούς.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Καφαντάρη:
Ποιες παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρέπει να μεταφερθούν στο Κίνημα Δημοκρατίας;
Το Κίνημα Δημοκρατίας έρχεται να καλύψει το κενό στην πολιτική ζωή του τόπου μας και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του. Στην κοινωνική πλειονότητα επικρατεί απογοήτευση, συνέπεια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και έλλειψη ορατής εναλλακτικής πρότασης. Το 60% της αποχής στις ευρωεκλογές είναι ένα «καμπανάκι» για την πολιτική. Τα υπάρχοντα κόμματα δεν εμπνέουν πλέον.
Το Κίνημα Δημοκρατίας αποτελεί τη νέα ελπίδα, που ενώνει, εμπνέει και κινητοποιεί τον κόσμο.
Αυτό το νέο που απαιτείται σήμερα, ένα κίνημα- κόμμα, δεν μπορεί να λειτουργεί με παλαιοκομματικές λογικές του χθες. Απαιτείται ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό. Όχι ένα κόμμα που οι λίγοι, ένα «ιερατείο», πίσω από κλειστές πόρτες, με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αποφασίζει για τους πολλούς, θεωρώντας ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Απαιτείται ένα κόμμα κινηματικό, που η βάση του αποφασίζει δημοκρατικά, συμμετέχοντας στις σχετικές διαδικασίες. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι διαρκείς, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται. Στο πολύπλοκο αυτό τοπίο χρειάζονται καθαρές λύσεις και προτάσεις. Συμψηφισμοί, ισορροπίες και λογικές μέσου όρου δεν φέρνουν αποτελέσματα.
Ήδη, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η προστασία της α’ κατοικίας, η ασφάλεια του πολίτη, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος και η ανάγκη επιβολής έκτακτου τέλους- εισφοράς των τραπεζών, σε σχέση πάντα με την πιστωτική τους επέκταση. Έπονται δε, και άλλες προτάσεις για όλους τους τομείς.
Το νέο εγχείρημα του Κινήματος Δημοκρατίας θα κριθεί στην πορεία, στο κατά πόσον θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, μέσα από αμφίδρομες δημοκρατικές- συμμετοχικές διαδικασίες, που θα καταλήξουν στην διαμόρφωση ενός φιλολαϊκού προγράμματος εξόδου από την κρίση. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθαρρυντική. Η κοινωνία συμμετέχει με προτάσεις με πρώτο παράδειγμα το όνομα του κινήματος, που προέκυψε μετά από διαβούλευση στη βάση.
Η συζήτηση για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου καλά κρατεί. Με ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεργαστεί το Κίνημα Δημοκρατίας;
Πρώτη προτεραιότητα, όπως είναι αντιληπτό, είναι η οργάνωση του κινήματος. Μετά την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργούνται ομάδες πρωτοβουλίας ανά δήμο και περιφέρειες και γενικά «στήνεται» το Κίνημα οργανωτικά. Θα ακολουθήσει το συνέδριο και η εκπόνηση του καταστατικού, όπως πάντα με διαβούλευση της βάσης.
Είναι γεγονός ότι συζητείται τελευταία το θέμα της «μεγάλης» κεντροαριστεράς και ενός προοδευτικού μετώπου. Αυτό το μέτωπο όμως δεν μπορεί να είναι «θολό» και «άνευρο».
Οφείλει να είναι ριζοσπαστικό, να μην έχει εξαρτήσεις κάθε είδους και να συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα, μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο. Στη βάση αυτή και πρώτα μέσα στην κοινωνία απαιτούνται συνεργασίες. Συνεργασίες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Όποια συνεργασία προταθεί «από τα πάνω» και η οποία δεν έχει ισχυρή βάση στην κοινωνία οδηγείται στην αποτυχία. Το Κίνημα Δημοκρατίας κινείται μακριά από αυτές τις παλαιοκομματικές λογικές.
Θα μπορούσε το Κίνημα Δημοκρατίας να συνεργαστεί με τη ΝΔ στην περίπτωση που δεν είναι επικεφαλής της ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι από τη στιγμή που απευθύνεται και στη «θεσμική Δεξιά» όπως έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης;
Με σαφήνεια όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν είναι θέμα μόνον προσώπου, αλλά πολιτικών. Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στέκονται πάντα απέναντι στη Δεξιά και τις πολιτικές της.
Το Κίνημα Δημοκρατίας απευθύνεται σε κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη, που βλέπει και υφίσταται τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πολιτικές, που σε όλους τους τομείς είναι καταστροφικές. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν, τα δημοκρατικά δικαιώματα πλήττονται, η ακρίβεια καλπάζει, η δημόσια υγεία καταρρέει, ενώ η ανασφάλεια του πολίτη στην καθημερινότητά του τείνει να γίνει κανονικότητα. Τις πολιτικές αυτές υφίστανται όλοι οι πολίτες, είτε είναι στο συντηρητικό, είτε στον προοδευτικό χώρο. Έτσι, λοιπόν, και στους πολίτες του συντηρητικού χώρου που δυσανασχετούν από τις ακολουθούμενες πολιτικές, που πιστεύουν στις δημοκρατικές αξίες και θεσμούς, απευθύνεται το Κίνημα Δημοκρατίας.
Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι το Κίνημα Δημοκρατίας είναι ένα πατριωτικό κίνημα, που στοχεύει στη διεθνή και διπλωματική αναβάθμιση της πατρίδας μας, ως παράγοντα ειρήνης, διεθνούς συνεργασίας και προόδου στην παγκόσμια σκηνή.