Χένρι Κίσινγκερ: Ο πολιτικός που επηρέασε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ – Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Χένρι Κίσινγκερ: Ο πολιτικός που επηρέασε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ – Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος για δεκαετίες επηρέασε πολιτικά τις ΗΠΑ, έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, στο πλάι του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ένας από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους διπλωμάτες των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα του 20ού αιώνα, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών, ανακοίνωσε η εταιρεία του.

«Δουλεύω περίπου 15 ώρες την ημέρα», είπε στο CBS News πριν κλείσει τα 100, λέγοντας με σιγουριά ότι παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ ή ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα δεχτούν τις κλήσεις του.

Ήταν γνωστός για την πρακτική του στη «ρεάλ πολιτίκ» -η ενασχόληση με τον κόσμο με βάση πρακτικούς στόχους και όχι ηθικά ιδανικά- και του αποδόθηκε η μυστική διπλωματία που βοήθησε να ξεπαγώσουν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Αλλά κατηγορήθηκε επίσης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου για τον βομβαρδισμό της Καμπότζης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, για την υποστήριξη της γενοκτονίας του Πακιστάν στο Μπαγκλαντές και για το πράσινο φως στον «βρώμικο πόλεμο» της Αργεντινής δικτατορίας κατά των αντιφρονούντων.

Γεννήθηκε στη Γερμανία στις 27 Μαΐου 1923 ως Heinz Alfred Kissinger. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», το 1938, η εβραϊκή οικογένειά του εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε γνωστός ως Χένρι.

Μετά την πρώτη του χρονιά στο Λύκειο Τζορτζ Ουάσινγκτον, παρακολούθησε νυχτερινά μαθήματα και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο βουρτσών ξυρίσματος τη μέρα, σύμφωνα με το «Κίσινγκερ: Μια Βιογραφία» του Ουόλτερ Άιζακσον. Μετά την αποφοίτησή του, γράφτηκε στο City College της Νέας Υόρκης και σχεδίαζε να γίνει λογιστής. Όμως επιστρατεύτηκε στον στρατό των ΗΠΑ λίγο μετά τα 19α γενέθλιά του.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ το 1943, επέστρεψε στην πατρίδα του ως Γερμανός διερμηνέας στον στρατό των ΗΠΑ. Συνέλαβε επίσης μέλη της Γκεστάπο και βοήθησε στην απελευθέρωση κρατουμένων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ahlem.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι που είδα τον καταυλισμό, τα βάθη στα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν τα ανθρώπινα όντα», είπε στο BBC σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Του απονεμήθηκε το Χάλκινο Αστέρι για το χρόνο του στη μονάδα αντικατασκοπείας του Στρατού και ανέπτυξε πληροφοριοδότες που οδήγησαν στις συλλήψεις της Γκεστάπο.

Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, εγγράφηκε στο Χάρβαρντ, όπου η ανώτερη διατριβή του για «το νόημα της ιστορίας» έγινε θρύλος, σύμφωνα με τη βιογραφία του Άιζακσον. Σε σχεδόν 400 σελίδες, ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη προπτυχιακή διατριβή και φέρεται να επέφερε τον «κανόνα Κίσινγκερ» που περιόριζε τη διάρκεια των διατριβών των μελλοντικών φοιτητών.

Τα επόμενα χρόνια, ο Κίσινγκερ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ και εντάχθηκε στη σχολή. Το 1957, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Κυβέρνησης και του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων του Χάρβαρντ. Υπήρξε επίσης σύμβουλος σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 1968, ο Νίξον επέλεξε τον Κίσινγκερ για σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια και κατά τη δεύτερη θητεία του τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών. Ο Κίσινγκερ ήταν ο πρώτος που υπηρέτησε και στους δύο ρόλους ταυτόχρονα και διατήρησε και τους δύο τίτλους στη διοίκηση της Φορντ μετά την παραίτηση του Νίξον.

Η προσέγγιση του Κίσινγκερ στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα θεωρείται ευρέως ότι αναδιαμορφώνει την κατεύθυνση του Ψυχρού Πολέμου. Διαπραγματεύτηκε τις συνομιλίες για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων και τη συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων με την ΕΣΣΔ, μειώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων. Και άνοιξε συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 1970, που οδήγησαν στη δημιουργία επίσημων διπλωματικών σχέσεων και στην ιστορική επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα το 1972.

Η «διπλωματία της σαΐτας» του βοήθησε επίσης στον περιορισμό του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1973.

Αλλά η επιρροή του σε άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο ήταν πιο αμφιλεγόμενη.

Ο Κίσινγκερ έπαιξε βασικό ρόλο στον βομβαρδισμό με χαλιά των ΗΠΑ στην Καμπότζη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο οποίος σκότωσε χιλιάδες πολίτες και βοήθησε στην άνοδο του γενοκτονικού καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ. Ωστόσο, μοιράστηκε επίσης ένα Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τη συμμετοχή του σε συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο Κίσινγκερ άσκησε σφοδρή κριτική για άλλες θέσεις που θεωρούσε ότι ήταν προς τα αμερικανικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στη Χιλή, που έθεσε τις βάσεις για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και της αποστολής όπλων στον δικτάτορα του Πακιστάν, του οποίου το καθεστώς έσφαξε κατοίκους του σημερινού Μπαγκλαντές. Το 1976, όταν οι δεξιοί στρατιωτικοί ηγέτες κατέλαβαν την εξουσία στην Αργεντινή, ο Κίσινγκερ τους είπε: «Αν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να τα κάνετε γρήγορα». Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ανεξέλεγκτες. δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν».

«Αυτό είναι μια αντανάκλαση της άγνοιάς τους», είπε ο Κίσινγκερ στο CBS News απαντώντας σε όσους τον έβλεπαν ως εγκληματία πολέμου. «Δεν είχε συλληφθεί έτσι. Δεν διεξήχθη με αυτόν τον τρόπο». 

Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση το 1977, ο Κίσινγκερ παρέμεινε εξέχουσα παρουσία στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής για δεκαετίες. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του ’90, συνέχισε να σταθμίζει δημόσια τα παγκόσμια γεγονότα, να συμβουλεύεται επιχειρηματικούς πελάτες και να συμβουλεύει ιδιωτικά Αμερικανούς προέδρους.

«Είχα την τιμή που μπόρεσα να κάνω μερικές φορές λίγα, και μερικές φορές πιο σημαντικά, πράγματα για 10 προέδρους, ξεκινώντας από τον Κένεντι», είπε ο Κίσινγκερ σε συνέντευξή του το 2012 στο CBS News. «Είχα πολύ φιλική σχέση με τον Μπους 43. Με καλούσε αρκετά συχνά να μιλήσω μαζί του».

Πιο πρόσφατα, μοιράστηκε συμβουλές εξωτερικής πολιτικής με τον τότε Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος επαίνεσε το «τεράστιο ταλέντο» του Κίσινγκερ σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο το 2017.

Αν ένας πρόεδρος του ζητούσε να μιλήσει με τον Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κίσινγκερ, στο κατώφλι των 100 ετών, είπε ότι «θα ήταν διατεθειμένος να το κάνει».

«Εκ μέρους της οικογένειάς μας και όλων εκείνων που εργάστηκαν με τον πατέρα μας και τον Δρ. Χένρι Α. Κίσινγκερ σε μια συνεργασία που παρήγαγε μια γενιά ειρήνης για το έθνος μας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον θάνατο ενός από τους πιο ικανούς της Αμερικής διπλωμάτες», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι κόρες του Νίξον, Τρίσια Νίξον και Τζούλι Νίξον Αϊζενχάουερ.

Ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη: «Η Αμερική έχασε μια από τις πιο αξιόπιστες και χαρακτηριστικές φωνές στις εξωτερικές υποθέσεις».

«Εργάστηκε στις κυβερνήσεις δύο προέδρων και συμβούλευε πολλούς περισσότερους», έγραψε ο Μπους. “Είμαι ευγνώμων για αυτήν την υπηρεσία και τις συμβουλές, αλλά είμαι πολύ ευγνώμων για τη φιλία του. Η Λάουρα και η σοφία του, η γοητεία και το χιούμορ του θα λείψουν. Και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη συνεισφορά του Χένρι Κίσινγκερ.”

Ο Κίσινγκερ άφησε πίσω του τα δύο παιδιά του, την Ελίζαμπεθ και τον Ντέιβιντ, από τον πρώτο του γάμο, καθώς και τη σύζυγό του, Νάνσυ, την οποία παντρεύτηκε το 1974.

Δείτε επίσης: Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα πληρώσουν και πόσο το νέο έτος – Αυτοί απαλλάσσονται

Loading

Play