Τρεις ειδικοί του ΕΚΠΑ απαντούν σε 10 ερωτήσεις για τις μη επεμβατικές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον ρόλο των σύγχρονων τεχνικών με το self-test.
Ειδικότερα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ παραθέτουν ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις τρεις πιο συχνές μορφές καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη.
1. Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στα τρία πιο συχνά νεοπλάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Science Hub, δεδομένα Οκτωβρίου 2023) μαζί με τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη.
2. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος;
Οι τέσσερις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, ακολουθούμενο από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παγκρέατος.
3. Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, με μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες. Παρουσιάζεται κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.
4. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υπάρχουν μη τροποποιήσιμοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Knowledge for Policy της ΕΕ. Στους μη τροποποιήσιμους ανήκουν η μεγαλύτερη ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το ιατρικό ιστορικό.
5. Ποιος είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει ελάχιστα επεμβατικές εξετάσεις για τον εντοπισμό αλλοιώσεων σε προκαρκινικό στάδιο.
6. Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αίμα στα δείγματα και δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα καρκίνου του εντέρου.
7. Τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;
Ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, είναι σημαντικό να προγραμματιστεί επίσκεψη στον γιατρό για διερεύνηση.
8. Τι σημαίνει ασαφές αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;
Το ασαφές αποτέλεσμα αξιολογείται ως θετικό αποτέλεσμα.
9. Σε τι μας βοηθά αυτή η εξέταση;
Οι μη παρεμβατικές τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η εξέταση της αιμοσφαιρίνης και ο έλεγχος DNA στα κόπρανα, έχουν μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα και απαιτούν επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
10. Τι κάνουμε σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου;
Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου, συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας για την ηλικία έναρξης και τη συχνότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει κολονοσκόπηση ανά 5-10 έτη για τον γενικό πληθυσμό.