Διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής στην Αθήνα: Τεχνολογικές προκλήσεις, πολιτισμικές ανταλλαγές και καινοτόμες ιδέες

Διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής στην Αθήνα: Τεχνολογικές προκλήσεις, πολιτισμικές ανταλλαγές και καινοτόμες ιδέες

Ένα πολυπολιτισμικό σύνολο εφήβων ηλικίας 14-18 ετών από 193 χώρες συγκεντρώνεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής «FIRST Global Challenge». Το κοινό σημείο όλων των συμμετεχόντων είναι το ενδιαφέρον τους για τη ρομποτική και η επιθυμία τους να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του πλανήτη.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται ετησίως σε διαφορετική χώρα από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», που ίδρυσε ο Ντιν Κέιμεν για την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας παγκοσμίως. Φέτος, η Αθήνα φιλοξενεί τη διοργάνωση σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι χώροι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθούν τις εθνικές ομάδες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού. Όλα τα σημεία του ΣΕΦ έχουν ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα. Υπάρχει το «Εργαστήρι του Ηφαίστου», το οποίο φιλοξενεί ένα Νοσοκομείο Ρομπότ, όπου οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να βρουν υποστήριξη για την επισκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ τους.

Η Τζάνετ από το Μαλάουι, πρώην συμμετοχή του «FIRST Global Challenge», υποστηρίζει τον διαγωνισμό ως εθελόντρια και βοηθά τους συμμετέχοντες στην επίλυση των προβλημάτων με τα ρομπότ τους. Οι δοκιμές των ρομπότ ήταν στο επίκεντρο την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ενόψει της τελετής έναρξης. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις ήταν το «New Technology Experience», όπου οι ομάδες έπρεπε να σκεφθούν καινοτόμες λύσεις για τοπικά προβλήματα.

Αυτή η τριβή των μαθητών με σημαντικά προβλήματα του πλανήτη αποτελεί κύριο στόχο του «FIRST Global Challenge», με κεντρικό θέμα «Τροφοδοτώντας το Μέλλον». Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν λύσεις για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η συνεργασία μεταξύ εθνικών ομάδων είναι καθοριστική για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν την Κυριακή κατά την τελετή λήξης. Όπως αναφέρει ο Βινς Βιλτσίνσκι, συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του FIRST Foundation, «δεν είναι ανταγωνισμός, είναι συνεργασία».

Φιλοδοξία του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες νέοι να γίνουν πρεσβευτές της ρομποτικής στις χώρες τους. Η 16χρονη Σελόμ από την Αιθιοπία ονειρεύεται να γίνει μηχανικός λογισμικού και εκπροσωπεί τη χώρα της στην διοργάνωση. Στον πυρήνα του διαγωνισμού βρίσκεται η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών και η γιορτινή ατμόσφαιρα του πολυπολιτισμικού στοιχείου.

Η ομάδα της Τυνησίας προσέφερε εκτός από γλυκίσματα και το δικό της τραγούδι για να ενώνει τους συμμετέχοντες. «Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε όλες τις ομάδες με τη βοήθεια του τραγουδιού», σχολίασε η επικεφαλής της ομάδας.

©

Loading

Play