Οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όσον αφορά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ώστε να μην αφήσουν περιθώρια παρερμηνειών από την πλευρά της Ουάσιγκτον και να αποφύγουν μετεκλογικά πιθανές σκιές στις σχέσεις τους με τον νέο πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ελπίζει ο επόμενος πρόεδρος να μην κάνει τον απερχόμενο να φαίνεται καλύτερος.
Στην ‘Άγκυρα βλέπουν ότι ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και η δημοκρατική Καμάλα Χάρις έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), υπενθυμίζει ότι η σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ισχυρή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεύτερου. Ο Τούρκος καθηγητής προβλέπει ότι εάν η Καμάλα Χάρις κερδίσει τις εκλογές, οι σχέσεις μεταξύ της Χάρις και του Ερντογάν είναι πιθανό να είναι πολύ πιο ρηχές.
Μια αλλαγή στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής διπλωματίας, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, θα έδινε πιθανώς την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρήσει την ανατροπή της εικόνας του ανυπόληπτου συμμάχου που έχει η χώρα του στην Ουάσινγκτον. Αυτό φυσικά στον βαθμό του εφικτού, καθώς η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, αλλά κυρίως αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών στόχων.
Διάχυτη είναι πάντως η πεποίθηση μεταξύ των Τούρκων πολιτικών αναλυτών ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αισθανόταν πιο άνετα με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι η σημερινή σχέση προβληματικής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είναι η κατάληξη μίας σειράς επεισοδίων που ξεκίνησαν επί προεδρίας Τραμπ.
Ωστόσο, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε στο παρελθόν εννέα φορές με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν συναντήθηκαν μόνο μία φορά.
Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της, αλλά θεωρείται περισσότερο προβλέψιμη σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που καθιστά την πολιτική της, ίσως, πιο αξιόπιστη για την ‘Άγκυρα.
Οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν είχαν στο παρελθόν πολλές και ακραίες διακυμάνσεις. Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 δεν άφησε ανεπηρέαστες τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Ερντογάν έβλεπε αμερικανικό δάκτυλο πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.
Στα απόνερα του στρατιωτικού κινήματος, ήρθε να βαρύνει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, καθώς ο Τραμπ αρνήθηκε να δώσει τον Γκιουλέν με αντάλλαγμα τον Μπράνσον.
Επί προεδρίας Τραμπ, η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, γεγονός που ενίσχυσε τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε μεγάλο αγκάθι ωστόσο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναδεικνύεται το Κουρδικό, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει την προοπτική δημιουργίας μίας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία ως απειλή.
Συμπερασματικά, για την ‘Άγκυρα, τρία είναι τα βασικά ανοικτά κεφάλαια αυτή τη στιγμή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις:
α) Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας. β) Η αγορά αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία. γ) Ο πόλεμος στη Γάζα και στον Λίβανο.